ALBASAT
Societate

Rezultatele atinse în zonele rurale cu suportul UE – parte a unei campanii de informare

Dezvoltarea rurală rămâne în centrul atenţiei Uniunii Europene, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care a anunțat, astăzi, lansarea campaniei de informare: „UE pentru Moldova Rurală’’. Este un proiect menit să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale cu suportul Uniunii Europene, transmite IPN.

,,În desfăşurarea acestei campanii, ne-am dori să vedem mai multe părţi interesate, ca zonele rurale să conştientizeze oportunităţile existente şi să invite comunităţile în a promova iniţiative de pe loc, căci cine altcineva dacă nu acestea ştiu care sunt necesităţile şi provocările din localităţile lor şi modul în care pot fi depăşite cu sprijinul Uniunii Europene. Pentru că numai împreună devenim mai puternici”, a remarcat ambasadorul european.

Peter Michalko a precizat că UE susține de mai mulţi ani localităţile rurale prin proiecte care să-i facă pe oamenii de la sate să se simtă bine. Scopul campaniei lansate astăzi este ca un număr cât mai mare de oameni să afle despre ce face Uniunea Europeană pentru a contribui la dezvoltarea localităţilor rurale din Moldova. „Noi oferim bani, iar voi realizaţi proiecte pentru viitorul vostru”, a subliniat Peter Michalko.

Prezent la lansarea proiectului, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Dorin Andros, a menţionat că, datorită suportului din partea UE, autoritățile naționale au reușit să revadă prevederile Strategiei de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, fiind puse bazele elaborării şi dezvoltării unor regulamente pentru finanţarea măsurilor de dezvoltare rurală.

Una dintre primele iniţiative promovate cu susținerea UE a fost crearea grupurilor de acţiune locală, care reprezintă pilonul în iniţierea şi implementarea proiectelor de dezvoltare rurală, a remarcat directorul executiv al Reţelei Naţionale LEADER din Republica Moldova, Ana Cerneva. La momentul actual sunt 32 de grupuri de acţiune locală, cu peste 300 de localităţi şi aproximativ 1500 de rezidenţi implicaţi în luarea deciziilor la nivel local.

Un alt program prezentat ca fiind de succes a fost dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova (DevRAM). Artur Profire, managerul proiectului, a precizat că acesta urmărește creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin integrarea lui în lanţurile valorice interne şi globale, în special în sectorul soia, cu un buget de trei milioane de euro. O altă dimensiune ține de consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă şi sanitaţie în zonele rurale prin evacuarea în siguranţă a apelor uzate din Cantemir (buget 8,7 milioane de euro).

Unul dintre cele mai afectate sectoare din cauza pandemiei sunt întreprinderile mici şi mijlocii. Directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Iulia Costin, a remarcat că, timp de 13 ani, printre rezultatele organizației se numără 304 afaceri create, 2300 de locuri de muncă, 400 de persoane instruite. Suma granturilor acordate a depășit 2,7 milioane de euro.

Aceste proiecte dezvoltate cu ajutorul Uniunii Europene susţin producătorii locali, afacerile mici şi mijlocii, astfel generând noi realizări, în special în zonele rurale din Republica Moldova.

Related posts

Ограничения на перелёты в Польшу и обратно продлены

Albasat

Declarații de presă după ședința de lucru a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi și cu prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu

Albasat

Un membru CEC pleacă din funcție

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment