ALBASAT
Societate

Rolul Moldovei în centura de securitate estică a UE, discutată de miniștrii europeni de interne

Directoratul general pentru afaceri interne al Uniunii Europene evaluează, la Bruxelles, un mecanism de ripostă în timp real pentru a proteja țările din Europa de amenințările hibride generate de Federația Rusă. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, Republica Moldova este evaluată în acest context ca un element-cheie în noua arhitectură de securitate europeană, transmite IPN.

Conform notei de informare prezentate de comisarul Ylva Johansson membrilor Consiliului Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), Hubul de Securitate al Uniunii Europene pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova (Hubul de Securitate), creat anul trecut, a înregistrat rezultate care vorbesc în favoarea consolidării acestui mecanism.

De la începutul războiului în Ucraina, Republica Moldova a furnizat produse analitice relevante în domeniul criminalității transnaționale, amenințărilor hibride și incidentelor ce prezintă risc pentru securitatea publică în regiune și în Europa, precizează un comunicat de presă.

După analiza raportului de activitate pentru primele șase luni, oficialii europeni vor discuta propunerile de dezvoltare ale Hubului de Securitate în perioada imediat următoare. La fel, va avea loc și o sesiune tehnică pe subiectul implicării mai strânse a Republicii Moldova în mecanismele UE de contracarare a terorismului.

Înainte de cea de-a cincea ședință a Centrului de Securitate al UE, ministra de interne, Ana Revenco, a declarat că astăzi sunt abordate soluții de creștere a eficienței în lupta cu criminalitatea și războiul hibrid, împreună cu mai mulți miniștri de interne ai statelor din Uniunea Europeană și specialiști ai sistemelor de aplicarea a legii din UE și Moldova. „Identificăm formate pentru construcția strategică pe termen scurt și mediu a Hub-ului de securitate, care să devină un mecanism de ripostă în timp real pentru protecția Europei”, a notat ministra.

Agenda Hubului de Securitate pentru 2023 include îmbunătățirea capacităților de analiză și previziune strategică în domeniul securității, prin valorificarea IT și schimbului de informații între experții Republicii Moldova și UE. De asemenea, Hubul își propune să creeze sinergii și să evite dublarea cheltuielilor în domeniul afacerilor interne în Republica Moldova și UE.

Related posts

LIVE: Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 31 martie 2021. Parlamentul decide dacă va fi declarată stare de urgență

Albasat

Alertă falsă cu bombă la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani

Albasat

Europa rămâne mult în urma Statelor Unite la vaccinarea anti-COVID. Americanii se descurcă de trei ori mai bine decât UE

Albasat

Leave a Comment