ALBASAT
Actualitate Societate

România ajută la renovarea lăcașurilor sfinte din cadrul Mitropoliei Basarabiei

Mai multe programe de renovare cu suportul financiar al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României sunt derulate în lăcașurile sfinte din subordinea Mitropoliei Basarabiei. Activitățile cuprind și modernizarea sediului administrativ al Mitropoliei, dar și continuarea pictării în stil bizantin a Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău. Despre aceasta a menționat preotul Constantin Olariu, consilier mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei, la o conferință de presă desfășurată la IPN.

Ajutorul României oferit Mitropoliei Basarabiei include construirea și renovarea bisericilor, susținerea activităților pe care Mitropolia Basarabiei le desfășoare, precum programe misionare, programe sociale, programe filantropice. „Acest ajutor al Guvernului României este unul constant și ajută la dezvoltarea Mitropoliei Basarabiei, iar Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova susține în permanență programele pe care Mitropolia Basarabiei le desfășoară. În cadrul Mitropoliei Basarabiei, în cele trei eparhii: Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia Basarabiei de sud și episcopia de Bălți în anul 2023 s-au desfășurat și încă se desfășoară mai multe programe cu sprijinul de finanțare al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova”, a precizat Constantin Olariu.

Preotul a remarcat importanța renovării sediului administrativ al Mitropoliei, clădirea având mai bine de o sută de ani. Proiectul prevede înfrumusețarea sediului, păstrând arhitectura pe care o are, în conformitate cu legislația în vigoare.

Un alt program pe care Mitropolia Basarabiei îl desfășoară începând cu luna aprilie și până în luna octombrie este programul catehetic și de școală muzicală pe care unii profesori de muzică din municipiul Chișinău îl oferă credincioșilor care vin și participă la viața liturgică a Mitropoliei Basarabiei. Programul constă nu doar în tâlcuirea sfintei scripturi, ci și modelarea celor care doresc să aprofundeze cunoștințele teologice. În cadrul Mitropoliei Basarabiei este corala „Gavriil Musicescu” formată din profesori de muzică la școlile de artă din municipiul Chișinău care, unii prin voluntariat, alții susținuți prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, desfășoară activități muzicale cu tineri, dar și cu toți credincioșii de toate vârstele, implementând un program prin care cei care sunt doritorii de a dobândi cunoștințe muzicale sunt primiți într-un studiu mai aprofundat, a comunicat preotul Constantin Olariu.

Un alt program vizează continuarea lucrărilor de pictură în stil bizantin a Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul”. Lucrările de pictură se execută nu doar pentru împodobirea paraclisului mitropolitan, dar și pentru păstrarea tradiției bisericești prin care bisericile sunt împodobite cu reprezentanții sfinților și reprezentanții unor scene biblice. Această activitate este esențială pentru toate bisericile, pentru că pictura unei biserici contribuie la stare emoțională și starea spirituală a credinciosului care vine să se închine.

Victor Bejan, preot din Anenii Noi, a menționat că se află la etapă de finisare tencuirea unei biserici care este foarte importantă pentru orașul  Anenii Noi, amplasat la 40 de kilometri de Chișinău. Acolo a fost construit un paraclis mic, dar era necesară înființarea  unei biserici mari, pentru a consolida familiile de români care se află atât în Anenii Noi, cât și în împrejurime.

Pavel Goreanu, preot și reprezentant al comunității ortodoxe române, a menționat că în Cimișlia, cu ajutorul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, va fi procurat mobilier bisericesc pentru a oferi un confort în timpul slujbelor bătrânilor ce nu pot sta în picioare toată liturghia.

Conferința de presă s-a desfășurat în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul conferinței de presă nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Related posts

Deputații Novac și Litvinenco – la cuțite după prezentarea sondajului IRI

Albasat

În Moldova este nevoie de modernizarea întregului sistem de învățământ superior, dezbateri

Albasat

Tarifele la roaming între Moldova și Uniunea Europeană vor începe să scadă din ianuarie

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment