ALBASAT
Actualitate

România e poarta prin care producătorii moldoveni ajung ușor pe piața UE, director ANSA

Republica Moldova se află într-un amplu proces de modernizare a sistemului de asigurare a securității alimentelor, iar România, în calitatea sa de membru al UE, este o poartă prin care producătorii moldoveni ajung mai ușor pe piața europeană. Declarația a fost făcută de către Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) la conferința de presă de încheiere a două proiecte bilaterale, dintre România și Republica Moldova, în domeniul siguranței alimentare, transmite IPN.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, odată cu semnarea, de către autoritățile de la Chișinău, a Acordului de Asociere cu UE, care îl cuprinde și pe cel de Liber Schimb, mai multe produse de origine vegetală din Republica Moldova prin intermediul operatorilor din România au ajuns pe piața țărilor europene. „Ne dăm seama cât este de importat să construim aici, în Moldova, un sistem de control al siguranței produselor, care reprezintă o chestiune prioritară pentru sănătatea și bunăstarea populației”, a spus Gheorghe Gaberi.

Stelian Caramitru, secretar general al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România, a spus că unul dintre proiecte a permis acordarea asistenței de specialitate pentru implementarea în Republica Moldova a unui sistem al trasabilității produselor de origine vegetală, cu acordare de fonduri pentru procurarea echipamentelor necesare în acest sens. Prin intermediul celuilalt proiect a fost posibilă dotarea cu aparataj modern a Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol și produse de origine vegetală, precum și ajutor în instruirea experților din Republica Moldova în domeniul pesticidelor.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a remarcat faptul că proiectele au avut un buget de aproape 600 de mii de euro. Acestea au vizat întărirea capacităților instituționale ANSA în vederea dezvoltării unui sistem de control eficient și de încredere, de monitorizare și raportare a reziduurilor de pesticide, precum și a bolilor la animale. „Dezvoltarea unor astfel de sisteme, în conformitate cu standardele europene, reprezintă un pas important pentru deschiderea de noi piețe de export pentru produsele vegetale, precum și pentru animalele vii și pentru produsele de animale din Moldova”, a spus Daniel Ioniță.

Vasile Luca, viceministru al agriculturii, a spus că dotarea Laboratorului va permite respectarea cerințelor europene în domeniul siguranței alimentelor. Astfel se contribuie la respectarea angajamentele asumate în activitatea de producere şi export, prin garantarea controlului conformității şi inofensivității producției de origine vegetală.

Cele două proiecte au fost lansate în 2010 și 2012.

Related posts

Moldovenii se adresează la CEDO de 6,5 ori mai des decât media europeană, CRJM

AlbasatTV, Nisporeni

Angela Caraman: Prim-ministrul și președintele nu au obligația de a-și suspenda activitatea în campanie

AlbasatTV, Nisporeni

Deținătorii de patente fac apel către ambasadele acreditate la Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment