ALBASAT
Societate

Rusia, condamnată la CEDO în cazul lui Ilie Cazac

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărârea în cauza Ilie Cazac și Stela Surchicean împotriva Moldovei și Rusiei. Prin această hotărâre CEDO a recunoscut Federația Rusă vinovată de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la libertate și siguranță în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite IPN.

Reclamanții au fost reprezentați de către avocați și juriști din cadrul asociației Promo-LEX. Potrivit unui comunicat al asociației, cazul răpirii lui Ilie Cazac de către miliția transnistreană a fost făcut public de către mama acestuia, la începutul anului 2010. Ilie Cazac, atunci în vârstă de 25 de ani, era angajat în cadrul Inspectoratului Fiscal din municipiul Tighina, localitate aflată sub controlul administrației ilegale de la Tiraspol. Pe 19 martie 2010, el a fost reținut la Varnița, fiind acuzat de „înaltă trădare și spionaj în favoarea Republicii Moldova”.

Pe 9 februarie 2011, în urma unui „proces” închis, lipsit de drepturile elementare precum cel la avocat sau la întrevederi cu rudele, Ilie Cazac a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Timp de mai bine de un an și jumătate, părinții tânărului, avocați Promo-LEX, dar și o serie de organizații internaționale au depus eforturi pentru eliberarea acestuia. În cele din urmă, Ilie Cazac a fost eliberat la 31 octombrie 2011, fiind „grațiat” de către liderul regiunii separatiste.

Înalta Curte de la Strasbourg a constatat violarea de către Federația Rusă a prevederilor ce se referă la dreptul la libertate și siguranță și cu privire la dreptul la un proces echitabil. Potrivit hotărârii emise de către CEDO, Guvernul Federației Ruse urmează să achite 42 de mii de euro cu titlu de prejudicii morale pentru reclamanți și patru mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli pentru reprezentare.

Related posts

Congresul Civic și-a anunțat candidatul la șefia capitalei

AlbasatTV, Nisporeni

Merele moldovenești, exportate pentru prima dată în Germania și Finlanda

Albasat

Alte 186 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 confirmate în Moldova

Albasat

Leave a Comment