Au fost identificate 100 de MW de energie în câteva momente, vom continua să discutăm cu partenerii. Astfel comentează reprezentanții guvernării criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova după ce Premier Energy a anunțat oficial despre existența unui deficit de energie și posibile deconectări. De cealaltă parte, opoziția extraparlamentară spune că vicepremierul Andrei Spînu ar trebui să meargă în Rusia pentru a discuta problema reducerii volumelor de gaze naturale livrate, notează IPN.
Ieri, liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan va reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Decizia a fost luată în contextul reducerii volumelor de gaze naturale livrate de Gazprom.
„Este o situație previzibilă. Acum trei săptămâni am aflat că Gazprom reduce volumele, era clar că centrala de la Cuciurgan va produce mai puțină energie electrică. Cred că în afară de Spînu toți înțelegeau acest lucru. Când Gazprom a redus volumele, vicepremierul Spînu trebuia să folosească măcar platformele la care are acces. Cel puțin trebuia să convoace comisia interguvernamentală moldo-rusă, sau putea să-i contacteze pe cei de la Gazprom, sau putea să cumpere un bilet și să zboare la Moscova. În 2006 vicepremierul de atunci Zinaida Grecianîi stătea zile întregi la Moscova și rezolva problema. Faptul că Miller nu-i ridică receptorul lui Spînu nu-i răspuns de om de stat”, a spus liderul Partidului Congresul Civic Iurie Muntean în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.
Ieri, vicepremierul Andrei Spînu a menționat că în acest week-end nimeni nu va fi deconectat, însă de luni am putea avea un deficit de energie electrică. De asemenea, Andrei Spînu a anunțat că autoritățile au identificat alte 100 MW de energie electrică care vor fi importate din România. În total, România va livra Republicii Moldova 235 MW.
„Noi suntem într-un război hibrid cu Rusia. Și Vadim Krasnoselski, am ascultat adresarea sa către Sovietul Suprem, a fost surprins de acțiunile partenerilor săi din Rusia. Gazul este o armă folosită la greu de Rusia ca o ultimă speranță. Avem cele 100 de MW care au apărut în câteva minute. Se discută cu partenerii condițiile tehnice de livrare”, a spus deputatul PAS, Vitalie Jacot.
În același timp, comentatorii politici spun că declanșarea unei crize energetice în Republica Moldova, deopotrivă cu organizarea unor proteste în masă împotriva guvernării fac parte din planul Moscovei de destabilizare a situației.
„Federația Rusă folosește gazul ca un instrument politic împotriva statelor care nu-i sunt loiale. În privința Republicii Moldova este același scenariu, este o guvernare care displace Moscovei. Șantajul energetic face parte dintr-un plan mai extins, ceea ce se întâmplă acum în stradă este la fel un plan pus la punct pentru a destabiliza situația în Republica Moldova”, a spus comentatorul politic Veaceslav Berbeca.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă