Federația Rusă este obligată să execute hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului în „cauzele transnistrene”, chiar dacă a fost exclusă din cadrul Consiliului Europei. Asociația Promo-LEX precizează că în perioada 6-8 decembrie a avut loc ședința Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, în cadrul căreia delegații au examinat două grupuri de cauze împotriva Rusiei. Acestea se referă la violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite IPN.
În grupul de cauze Catan și alții v. Rusia, delegații au adoptat o decizie prin care au reamintit că pe lângă plata satisfacției echitabile, măsurile de executare a acestor hotărâri, așa cum sunt identificate în analiza Secretariatului, includ: revocarea „cadrului de reglementare” la originea încălcărilor, restituirea clădirilor ce au aparținut liceelor și măsuri pentru eliminarea hărțuirii și intimidării elevilor, părinților și personalului liceelor.
Potrivit Promo-LEX, în grupul de cauze Mozer v. Rusia, delegații au atras atenția asupra faptului că Guvernul rus urmează să achite sumele bănești precum și să îndeplinească alte măsuri cu caracter general. În acest grup de cauze sunt incluse hotărârile emise de către Înalta Curte de la Strasbourg cu privire la violarea dreptului la viață, dreptul de a nu fi supus torturii, dreptul la libertate și siguranță, precum și alte drepturi prevăzute de Convenție, hotărâri ce au fost emise în perioada anilor 2011-2021.
Totodată, Comitetul de Miniștri a menționat că, în prezent, împotriva Federației Ruse sunt pendinte 2227 de cauze care urmează a fi executate. Aceste cauze se referă la încălcarea drepturilor omului din Federația Rusă ca urmare a jurisdicției teritoriale și extrateritoriale. „Este de menționat faptul, că aici se includ și hotărârile ce vizează încălcările drepturilor omului, inclusiv de pe teritoriul altor state decât Federația Rusă și anume Georgia, Ucraina și Republica Moldova”, menționează Promo-LEX.
Suplimentar, Comitetul a adoptat o strategie prin care a subliniat necesitatea cooperării strânse cu societatea civilă, care rămâne una din cele mai accesibile și credibile resurse în contextul în care autoritățile Federației Ruse nu cooperează cu instituțiile europene.
În contextul deciziilor adoptate de către delegații Comitetului de Miniștri, la data de 12 decembrie 2022, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a remis ministrului afacerilor externe al Federației Ruse o scrisoare prin care a reamintit că Federația Rusă este obligată să execute Hotărârile emise de către CEDO, chiar dacă nu mai este parte a Convenției Europene pentru Drepturile Omului începând cu 16 septembrie 2022.
- TikTok, interzis în Albania după uciderea unui adolescent: premierul acuză platforma de violență
- Măsura de licențiere a importurilor de culturi cerealiere și oleaginoase va fi prelungită, MAIA
- Se răcește vremea. Duminică va fi lapoviță
- Sportivi premiați la Gala Sportului 2024
- Kosmos și Zara. Cum și-au numit părinții copiii în 2024