Salariile și pensiile vor fi plătite la timp și integral și după rectificarea bugetară pe care o plănuiește Ministerul Finanțelor. Declarația aparține ministrului finanțelor, Natalia Gavrilița, care, într-o conferință de presă desfășurată pe 12 iulie, a oferit detalii despre sursele principale de venit la bugetul de stat, dar și despre cheltuielile suplimentare pe care acesta trebuie să le suporte.
Natalia Gavrilița a spus că, atunci când a venit la conducerea ministerului, a preluat un deficit bugetar de peste 4 miliarde de lei. „În bugetul pentru 2019, pe lângă taxe și impozite, au fost prevăzute granturi din partea UE, în valoare de un miliard și 200 de milioane de lei, bani care au fost blocați. De asemenea, legea salarizării a fost adoptată de guvernarea precedentă după ce autoritățile își făcuseră planificarea bugetară, ceea ce a dus la cheltuieli suplimentare de peste un miliard de lei”, a spus Natalia Gavrilița.
Rectificarea bugetară prevăzută de Ministerul Finanțelor cuprinde venituri suplimentare provenite din asistența financiară a Uniunii Europene, dar și ajustări ale cheltuielilor, prin reducerea fondurilor alocate investițiilor capitale. Natalia Gavrilița a precizat că de la investiții vor fi tăiați peste 600 de milioane de lei.
În cadrul rectificării, peste un miliard de lei vor fi redirecționați de la bugetul de stat către bugetele locale, pentru a acoperi cheltuielile administrațiilor publice locale.
Printre planurile de sporire a veniturilor la buget, Natalia Gavrilița s-a referit la deblocarea a două tranșe din asistența financiară din partea Uniunii Europene și, pe termen lung, creșterea capacității de absorbție a fondurilor alocate de parteneri internaționali pentru investiții.
Totodată, Natalia Gavrilița a precizat că se fac eforturi pentru crearea unui mediu de afaceri previzibil, orientat spre antreprenori, care să permită colectarea eficientă și la timp a taxelor și impozitelor.
Ministrul Finanțelor a mai spus că instituția pe care o conduce își va onora angajamentele din cadrul programului „Prima Casă”, iar acest program va continua atât timp cât va fi în beneficiul cetățenilor și este efectuat într-un cadru de prudență fiscală.