Portal de știri
Societate

Săptămâna începe cu o nouă scumpire la carburanți

Motorina și benzina cu cifra octanică 95 se scumpesc din nou. Pentru marți, ANRE a anunțat un preț de 27,70 lei pentru un litru de motorină, cu șapte bani mai mult, iar pentru benzină un preț de 26,27 lei – cu 21 de bani mai mult, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că Republica Moldova nu are producție proprie și importă 100% din necesarul de produse petroliere din afara țării. Astfel, fluctuațiile pe piețele internaționale se reflectă inevitabil la nivelul prețurilor la pompă pentru consumatorii finali.

„Ultimele majorări ale prețurilor la carburanți se datorează creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor. Doar pe parcursul săptămâni precedente, cotațiile Platts la benzină au crescut cu circa 100$/tona, iar la motorină cu circa 50 $/tona”, precizează ANRE.

Pe parcursul anului a avut loc un val de scumpiri la carburanți, în luna iunie fiind atins un nivel istoric maximal al prețurilor. Un litru de benzină COR 95 costa 33,90 lei, iar un litru de motorină – 32,46 lei.

Related posts

În timp ce Europa revine la viață, țara care a ignorat pandemia e lovită din plin: ”E un război!” Bilanțul anunțat

Albasat

Cursul valutar oficial la 01.08.2022

Albasat

10 mituri despre COVID-19

Albasat

Leave a Comment