Actualitate

Șapte cazuri de suspectare a hepatitei virale A, la Cahul

Șape persoane, dintre care cinci copii, locuitori ai satului Tartaul de Salcie și Moscovei din raionul Cahul, au fost transportați la Spitalul Raional cu suspectare de hepatită virală acută A. Medicii susțin că, actualmente se fac se teste de laborator pentru a se confirma sau infirma bănuielile, transmite IPN.

Directorul adjunct în prevenirea și controlul bolilor transmisibile al Centrului Național de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune că suspecțiile, sau chiar cazurile de hepatită virală A nu sunt un motiv de îngrijorare, deoarece numărul acestora scade pe an ce trece (până în anul 2000 se înregistrau peste zece mii de cazuri pe an, acum nici 1000). În același timp, boala nu se cronicizează, precum hepatita virală B. După o perioadă de regim alimentar și o dietă specială timp de un an, persoanele care au făcut hepatita A se recuperează 100%. De asemenea, cei care au făcut odată hepatita A, în linii mari, au imunitate postinfecțioasă pe viață.

Potrivit directorului adjunct,profilaxia hepatitei virale A, care mai este numită şi boala mâinilor murdare, se bazează pe măsurile sanitaro-tehnice. „Aici e vorba de salubrizarea localităților, asigurarea cu apă potabilă de calitate, întreținerea corectă a fântânilor și apeductelor, asigurarea cu tot necesarul a instituțiilor de învățământ pentru igiena mâinilor, a regimului de apă potabilă, a alimentelor de calitate etc., toate depinzând de acțiunile sau inacțiunile Primăriilor din localități”, a adăugat Nicolae Furtună. Boala se manifestă mai intens la sfârșit de toamnă-început de iarnă, când este sezonul preferat pentru răspândirea virusului.

Simptomele hepatitei virale A sunt: slăbiciune generală, cefalee, scăderea apetitului, greţuri, vome, dureri abdominale şi alte tulburări digestive. Deseori, începutul bolii este similar cu o intoxicaţie alimentară sau viroză respiratorie. În cazul infecţiei cu hepatita A, urina poate fi de culoare închisă, scaunul decolorat, sclerele şi pielea de culoare galbenă

Medicii le recomandă oamenilor să se adreseze la un specialist în cazul apariţiei semnelor caracteristice hepatitei A. De asemenea, hepatita A poate fi evitată, dacă este respectată cu stricteţe igiena, dacă este consumată doar apă potabilă din surse sigure.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

Related posts

Instagram lansează un concurent direct pentru YouTube

A doua țară care și-ar putea pregăti ieșirea din UE. Președintele CoE: „Suntem mai aproape ca niciodată de acest moment”

Israel a câştigat ediţia din 2018 a concursului Eurovision

Leave a Comment