Oamenii legii au descins marți cu percheziții la domiciliile şi birourile de serviciu ale unor angajaţi ai Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Aceştia sunt suspectați de depășirea atribuțiilor de serviciu, abuz de serviciu, corupere pasivă și activă, trafic de influență și spălare de bani. Șase persoane au fost reținute, iar alte șase sunt cercetate în libertate. Procurorii urmează să audieze încă 24 de persoane în calitate de bănuit, transmite IPN.
Într-un briefing de presă, directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, a declarat că acțiunile de astăzi au loc în cadrul a 26 de cauze penale, fiind vorba despre mai multe episoade ce au avut loc în ultimele luni. Este vorba despre gestionarea de către AIPA a fondurilor din mai multe proiecte pe care le implementează.
„Am epistat întâi de toate o schemă prin care 10% din fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate prin diferite mijloace sau forme ascunse către funcționari din cadrul AIPA prin intermediul persoanelor interpuse. Aceste sume ajungeau până la 150 de mii de lei per contract de subvenționare. Un alt episod important, cu un prejudiciu de circa 3,5 milioane lei, a fost depistat într-un alt oficiu teritorial al AIPA. Contrar limitelor maximale care au fost stabilite prin lege și reglementările interne AIPA, au fost oferite subvenții. Într-un alt oficiu teritorial am documentat episoade prin care au fost oferite foloase necuvenite în sumă de o sută de mii de lei, care reprezintă 10% dintr-un contract de subvenționare”, a precizat Iulian Rusu.
Potrivit lui, în acțiuni sunt vizați funcționari de la AIPA, dar și reprezentanți ai societăților comerciale și obștești. De asemenea, în calitate de beneficiari se numără și primari.
Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că au fost efectuate 68 de percheziții la Glodeni, Sângerei, Bălți, Râșcani, Comrat, Chișinău, Fălești și Drochia.
Ca urmare a perchezițiilor, AIPA a venit cu un comunicat de presă în care menționează că va acorda tot suportul și va colabora activ cu organul de urmărire penală în partea ce ține de investigarea angajaților. „Conducerea AIPA se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor, precum și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție”, se mai arată în comunicat.