ALBASAT
Actualitate Societate

Șase secții de medicină legală din raioane riscă să se închidă

În ultimii ani, din cauza lipsei personalului a fost sistată activitatea a zece subdiviziuni teritoriale de medicină legală. În aceeași situație se află alte șase secții, cele din raioanele Râșcani, Edineț, Drochia, Fălești, Nisporeni și Hâncești. Potrivit celor din domeniu, medicina legală este mai puțin atractivă întâi de toate din cauza salariilor mici. Un medic începător are un salariu brut de 7 mii de lei. De asemenea, medicii spun că sunt nevoiți să activeze în condiții proaste, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

20% din personalul medical din domeniul medicinii legale sunt pensionari și pot pleca de la o zi la alta. Directorul Centrului de Medicină Legală, Vasile Șarpe, spune că situația în care s-au pomenit mai multe subdiviziuni de medicină legală din țară s-a creat de-a lungul anilor, iar principalul motiv este îmbătrânirea personalului medical.

„Se întâmplă că un expert se duce la pensie și altul decedează și în acest fel se agravează situația. În Chișinău, în unele secții avem personal suficient, în altele nu. Mai mult în teritoriu este nevoie. Anul trecut am deschis la Ungheni o secție, dar am închis altele la Călărași și Criuleni. Avem pensionari, mulți care oricând pot pleca”, a declarat Vasile Șarpe pentru Europa Liberă.

În acest fel calitatea expertizelor medicale are de suferit, mai spune directorul CML, care precizează că domeniul nu este unul atractiv pentru absolvenți.

În ultimii ani a fost sistată activitatea subdiviziunilor teritoriale din Briceni, Ocnița, Dondușeni, Șoldănești, Sângerei, Căușeni, Basarabeasca, Ceadâr-Lunga, Taraclia și Vulcănești din cauza lipsei personalului medical.

În aceeași situație se află alte șase subdiviziuni. „Există riscul să fie închise, pentru că în ele lucrează pensionari. Ei acum se îmbolnăvesc, acum spun că nu mai vor sau nu mai pot. La Sângerei s-a pensionat pentru că a zis că nu mai poate munci sau în Fălești s-a pensionat pentru că nu reușea să facă față muncii. Sunt multe motive. Este o muncă destul de solicitantă”, adaugă Vasile Șarpe.

Centrul de Medicină Legală are 47 de angajați de vârstă pensionară, dintre care nouă medici. Instituția are nevoie de experți judiciari, medici rezidenți, asistenți medicali, felceri, infirmieri și alt personal. Acum 4 medici rezidenți lucrează la Centrul de Medicină Legală, după ce unul a picat examenele anul trecut, precizează Europa Liberă.

Related posts

Tragedie în Afganistan pe cel mai înalt drum de pe planetă. 19 oameni au murit după explozia unui camion plin cu benzină

AlbasatTV, Nisporeni

Оранжевый уровень метеоопасности из-за снегопадов на юге страны

Albasat

Молдаване, вернувшиеся из „зеленых” зон, не будут находиться в самоизоляции с 1 сентября

Albasat

Leave a Comment