ALBASAT
Nisporeni

Şcoala Profesională Nisporeni găzduieşte o nouă profesie. Cu suportul USAID, elevii studiază specialitatea de cultivator de bacifere

Specialitatea de cultivator de bacifere este studiată la  Școala Profesională din orașul Nisporeni.  Culturile de pomușoare au crescut în ultimii ani, iar Școala Profesională din  Nisporeni este unica instituție care a oferit posibilitatea viitorilor cultivatori de bacifere să studieze meseria la nivel. Acest lucru a fost posibil grație unui proiect sprijinit de USAID prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova.

„Din 2018, Şcoala Profesională din oraşul Nisporeni este implicată într-un proiect cu APM-ul (Agricultura Performantă în Moldova). Un proiect care este finanţat de USAID. În ce constă acest proiect? Este ca să învăţăm elevii noştri să fie nişte muncitori calificaţi în cultivarea şi procesarea de pomuşoare. În acest an de studii 2020-2021, la admitere, am admis 25 de elevi. Elevii studiază timp de 2 ani de zile. În aceşti 2 ani de zile învaţă mai multe module şi anume: cultivarea şi procesarea de pomuşoare, cum ar fi, căpşuna, zmeura, coacăza, adică toate pomuşoarele care se cultivă la noi în Republica Moldova şi obţin calificarea de cultivator-procesator de bacifere şi un permis de tractorist care le va permite să-şi efectueze lucrările mecanizate în plantaţiile lor.” a declarat Nadejda Zubcu, directoare adjunctă la școala profesională Nisporeni

Lidia Cheibaş este cea care îndrumă elevii spre studierea acestui domeniu şi le explică pas cu pas orice este nevoie. Laboratorul didactic  permite instruirea specialiștilor la cel mai înalt nivel. Asta pentru că acesta a fost dotat cu echipamente moderne pentru testarea solului și a apei, dar și determinarea altor parametrii, cum ar fi pH-ul solului.

Lidia Cheibaş, profesoară de culturi bacifere la școala profesională Nisporeni

„Prima este ca să pregătim muncitori calificaţi în domeniu, dat fiind faptul că în ultimul timp, în Republica Moldova, a luat amploare cultivarea acestor culturi, mulţi agenţi economici au deschis afaceri în acest domeniu şi au nevoie de muncitori calificaţi, muncitori care ar înţelege ce fac, cum fac şi de ce fac şi a doua dimensiune, ne-am gândit că ar fi bine ca tinerii să poată să-şi iniţieze propria afacere şi să capete gustul, să aibă cunoştinţe în domeniul creşterii culturilor bacifere. Sunt culturi care sunt în creştere, cererea pe piaţă este mare, de aceea este loc pentru a dezvolta aceste afaceri.” susține Lidia Cheibaş, profesoară de culturi bacifere la școala profesională Nisporeni

Tot în cadrul aceluiași proiect, a fost modernizată și o seră, unde se cresc pomușoare. Aceasta dispune de un sistem modern de încălzire, care va permite creșterea pomușoarelor în afara sezonului.

Elevii sunt cei care apreciază cel mai mult crearea acestei grupe şi recunosc că, într-adevăr, este ceva demn de urmat. Ei menţionează că profesia de cultivator de bacifere este domeniul din care vor putea scoate profit, iar asta le va da şanse să se dezvolte pe plan profesional atât la noi în ţară, cât şi peste hotarele ei.

„Am ales acest domeniu, pentru că în acest domeniu mi-am văzut toată viaţa mea. Părinţii mei sunt în acest domeniu şi doresc să continuu. Agricultura pentru Republica Moldova este foarte importantă. Noi prin aceasta ne alimentăm, trăim şi sperăm să evoluăm cât mai mult nu doar aici, dar să ne dezvoltăm, poate, şi peste hotare. Toţi ne dorim să avem o viaţă sănătoasă, de asta am şi ales acest domeniu, pentru ca să avem o alimentaţie cât mai ecologică, sănătosă. Este greu, pentru că avem foarte multe obstacole, care ne împiedică să evoluăm şi să desfăşurăm cât mai mult.” a spus eleva, Maria Rob

„Am ales acest domeniu din motiv că sunt interesat de domeniul dat. În acest domeniu sunt foarte multe minusuri din cauza timpului pierdut, dar la fel sunt şi plusuri. Îţi oferă multe plusuri, pentru că afli noi lucruri despre cultura baciferelor şi despre cultura pomuşoarelor.  Aceste produse la noi, în Republica Moldova, sunt foarte apreciate, pe piaţa din Moldova, dar şi peste hotarele Moldovei. O afacere de acest gen este destul de greu de deschis din motive financiare. Necesită foarte mult timp, până îţi deschizi propria ta afacere, este nevoie de instruire cu alte persoane, care deja au deschis o afacere de acest gen.” susține Vasile Stamati, elev la școala profesională din Nisporeni.

„În acest domeniu, este uşor de realizat această meserie  de cultivare a baciferelor. Sunt susţinuţi şi de alte ţări şi au posibilităţi în ţara noastră. Trebuie să avem cât mai multe cunoştinţe, un buget, cât de cât şi forţe de muncă.” , a adăugat Adriana Mocanu, o elevă care studiază culturile bacifere la școala profesională din Nisporeni.

Totodată, laboratorul dispune de un sistem de video conference, ceea ce înseamnă că toate lecțiile pot fi transmise online pentru toți doritorii. Până în prezent, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova a investit în jur de 800 de  mii de lei în modernizarea serei didactice, dotarea laboratorului cu aparatele necesare pentru culturile bacifere, precum şi instruirea specialiştilor.

În cadrul Școlii Profesionale pot fi studiate deja șapte meserii precum viticultor-vinificator-pomicultor, tractorist – mecanizator, bucătar, apicultor, cizmar, operator pentru suport tehnic la calculatoare, dar și specialist în cultivarea culturilor bacifere.

Related posts

Incendiu în urma unei explozii într-o casă din Călimănești, Nisporeni. Proprietarul locuinței a suferit arsuri grave

Albasat

Iancu Zaporojan va deține, în continuare, funcția de șef al Procuraturii raionului Nisporeni

Albasat

Astăzi, la Nisporeni, a avut loc cu succes Turneul Internațional de Lupte Libere, dedicat memoriei lui Andrei Ciorici și antrenorului Boicev Stoian

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment