Consiliul Concurenței a solicitat mai multe acte de la „Transautogaz” SRL, companie-fiică a societății pe acțiuni „Moldovagaz” și cel mai mare operator din țară al stațiilor care comercializează gaze naturale comprimate pentru vehicule. Acțiunile vin ca urmare a majorării esențiale a prețurilor la gazul metan, transmite IPN.
Președintele Consiliului de Administrare al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, precizează că grupul de companii ale societății pe acțiuni dă dovadă de transparență în interesele sale, „fapt confirmat prin conlucrarea cu toate structurile de resort”.
În legătura cu creșterea prețului gazelor naturale comprimate din 22 ianuarie, „Transautogaz” SRL a declarat că piețele energetice globale și europene, inclusiv piața carburanților pentru motoare, se confruntă cu o perioadă de prețuri ridicate. „Costul gazelor naturale comprimate este afectat de diverși factori, inclusiv costul achiziționării gazelor naturale, costul energiei electrice necesare funcționării echipamentelor compresoare etc. Ghidată de principiile pieței, compania poate decide să mărească prețul și pe baza așteptărilor”, se arată într-un comunicat de presă.
Operatorul mai precizează că, la fiecare creștere a prețului metanului, „compania respectă etica comercială, nedepășind proporția de modificare a tarifului de cumpărare și a prețului de vânzare”. În cazul primei runde de majorare, de la 8,00 lei la 13,10 lei, pe 10 noiembrie 2021, creșterea prețului de vânzare a fost de 4,72 lei/m3, fără TVA, în timp ce tariful de achiziție pentru companie a fi crescut în medie cu 5,22 lei/ m3 fără TVA. La ultima rundă de majorare, de la 13,10 lei la 17,60 lei, pe 22 ianuarie 2022, creșterea prețului de vânzare a fost de 4,16 lei/m3, fără TVA, în timp ce tariful de achiziție pentru companie în medie poate crește cu 4,18 lei/m3, fără TVA.
După ce gazul metan s-a scumpit cu 25%, un litru de gaz comprimat a ajuns să coste 17,60 lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a precizat că această scumpire trezește mai multe semne de întrebare. Potrivit ANRE, conducerea SA „Moldovagaz”, care este fondatoarea „Transautogaz”, a încercat neinspirat să argumenteze majorarea. Au fost enumerați mai mulți factori, unii dintre care, în opinia Agenției, nu au cum să influențeze la etapa actuală structura prețului la gazul natural comprimat pentru vehicule.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan