ALBASAT
Societate

Se majorează bursa pentru formarea profesională a șomerilor

Bursa pentru șomerii înmatriculați la cursuri de formare profesională se majorează. Potrivit unui proiect adoptat în lectură finală de Parlament, cuantumul acesteia crește de la 15% la 35% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent, transmite IPN.

De asemenea, în conformitate cu modificările operate în legislație, șomerii care inițiază o afacere vor primi o subvenție majorată – de la 50% la 80%, dar nu mai mult de 20 de salarii medii pentru anul precedent, din cheltuielile necesare pentru înființarea afacerii. 

Totodată, urmează a fi exclus termenul de 3 luni după demisie sau concediere, la expirarea căruia persoanele care beneficiază de indemnizații de eliberare din serviciu au dreptul de a beneficia de ajutorul de șomaj.

În același timp, se reduce, de la 18 la 12 luni, termenul de angajare și menținere a locului de muncă de către angajatorii care beneficiază de subvenționarea costurilor pentru crearea sau adaptarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

Concomitent, va fi simplificată procedura de obținere a licenței pentru activitatea de plasare în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova, precum și ajustări referitoare la suspendarea acestei licențe.

Related posts

Modalități de votare în turul doi al alegerilor prezidențiale

Albasat

LIVE/Conferință de presă susținută de prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, privind mecanismele de compensare a tarifelor la gaze

Albasat

Femeile din Moldova se confruntă cu discriminare și inegalitate, ombudsman

Albasat

Leave a Comment