Până la sfârșitul acestui an am putea avea un procuror general, selectat printr-un concurs organizat de actuala componență a Consiliului Superior al Procurorilor. O spune ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, în contextul în care în luna octombrie expiră mandatul procurorului general interimar, Dumitru Robu. Sergiu Litivinenco nu exclude că următorul procuror general ar putea veni din străinătate, în condițiile în care legea îi permite viitorului șef al Procuraturii să dețină experiența profesională în țară sau peste hotare, notează IPN.
Ministrul Justiției spune că acum este gândit un proiect de lege care ar veni cu soluția pentru suplinirea funcției de procuror general după ce expiră mandatul procurorului interimar, Dumitru Robu. Sergiu Litvinenco spune că în condițiile în care nu există finalitate pe cazul „Stoianoglo”, se va lua în considerare fie prelungirea interimatului lui Dumitru Robu, fie numirea unui procuror general pe o perioadă determinată.
„Proiectul a fost elaborat pornind de la concluziile Comisiei de la Veneția din decembrie 2021, iar noi nu facem altceva decât să punem în acord legislația cu acel aviz al Comisiei de la Veneția. Nu este exclus ca această problemă să fie abordată și în legea finală să fie dată soluția. Ar fi mai multe opțiuni, poți să extinzi interimatul, dacă extrapolăm la alte funcții de demnitate publică, poți să numești un procuror general care ar avea mandat de 7 ani, dar care ar putea să-și finalizeze mandatul dacă fostul procuror general revine în funcție. La funcționari publici, așa e. Dacă e cineva suspendat, se face concurs pe funcția respectivă, ea se ocupă pe durată determinată, până când revine titularul acelei funcții” a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Potrivit ministrului, dacă va fi aleasă opțiunea organizării unui nou concurs, CSP va demara procedura de preselecție, iar președintele Maia Sandu va fi cea care-l va numi în funcție pe noul procuror general.
„Atunci când Consiliul decide inițierea concursului, se dă termen pentru toți cei care corespund criteriilor, se organizează un concurs, ulterior se vine cu o decizie care este transmisă președintelui pentru confirmare sau infirmare. Numirea unui procuror general de actuala componență CSP este posibilă. Am putea avea un procuror general până la iarnă. Condițiile pentru funcția de procuror-șef Anticorupție sunt valabile și pentru funcția de procuror general. Legea prevede posibilitatea încadrării în funcția de procuror general inclusiv a persoanelor care au experiență corespunzătoare atât în țară, cât și peste hotare”, a mai spus ministrul justiției.
Dumitru Robu a preluat interimarul funcției de procuror general la 6 octombrie 2021. Decretul de numire a fost semnat de președintele Maia Sandu, după ce candidatura lui Robu i-a fost propusă șefului statului de către Consiliul Superior al Procurorilor.
previous post