ALBASAT
Societate

Sergiu Litvinenco: Legea Magnițki va fi adoptată într-o formula conformă standardelor internaționale

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că discuțiile intense din societate la subiectul legii Magnițki sunt binevenite. Potrivit oficialului, proiectul nu va fi aprobat până când va fi identificat un consens în societate și proiectul va corespunde tuturor standardelor internaționale. La elaborarea proiectului în varianta finală participă și experții americani, notează IPN.

De la prezentarea în spațiul public, proiectul legii Magnițki a fost intens criticat de mai mulți juriști potrivit cărora documentul instituie acțiuni represive împotriva propriilor cetățeni. Potrivit unor juriști, prevederile legii Magnițki, adoptate în SUA încă în 2012, se aplică doar față de oficialii străini, și nu se aplică în raport cu propriii cetățeni.

„Noi am făcut public draftul proiectului de lege și este bine că despre el se vorbește. Auzim opinii critice, opinii pozitive. Proiectul este la etapa consultărilor, până la o decizie finală mai este. În SUA legea nu interzice aplicarea sancțiunilor  față de cetățenii americani. În Marea Britanie o lege similară admite sancțiuni și pentru cetățenii britanici. Până la adoptarea finală a acestei legi mai avem, acum beneficiem și de sprijinul unor experți din SUA cărora le-am trimis proiectul și așteptăm un răspuns. Acolo nu vorbim de sancțiuni precum confiscarea, acolo e vorba de înghețarea, adică preluarea temporară a unor bunuri, dar nicidecum preluarea proprietății”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Proiectul elaborat de Ministrul Justiției oferă dreptul Consiliului Audiovizualului de a retrage licența de emisie dacă un post TV promovează imaginea persoanei fizice sau afiliate celor incluse în lista sancțiunilor. Sergiu Litivenco spune că este așteptat și avizul CA în acest sens.

„Legea va fi adoptată într-o formulă corespunzătoare standardelor internaționale. Proiectul este abia la etapa consultărilor, urmează să recepționăm opinia Consiliului Audiovizualului pe marginea acestui proiect. Proiectul prevede că dacă postul de televiziune aparține unei persoane aflate în lista de sancțiuni, Consiliul Audiovizualului are dreptul să retragă licența de emisie, și în cazul în care o promovează intens și lucrurile sunt constatate conform legislației media, Consiliul Audiovizualului este obligat să ia o asemenea decizie ”, a mai spus ministrul Justiției.

Proiectul legii Magnițki presupune că tuturor celor care vor fi incluși în lista de sancțiuni li se vor îngheța toate bunurile deținute în Moldova – aceștia nu le vor putea vinde, dona sau transfera pe numele altor persoane. De asemenea, dacă proiectul va fi aprobat în formula actuală, persoanelor aflate în lista de sancțiuni li se va interzice deschiderea unor conturi bancare, transferuri bănești sau oferirea creditelor.

Related posts

În 2022 moldovenii s-au adresat la CEDO de cinci ori mai des decât europenii

AlbasatTV, Nisporeni

Căldură mai scumpă la nordul și sudul țării

AlbasatTV, Nisporeni

Va fi creată o aplicație care va conține actele de identitate în format electronic

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment