Portal de știri
Fără categorie

Sesiunea parlamentară de primăvară s-a încheiat

Sesiunea parlamentară de primăvară 2019 s-a încheiat miercuri, 31 iulie. După 16 ședințe plenare, la finalul sesiunii deputații au ținut discursuri de la tribuna parlamentară, menționând că această sesiune a fost una dificilă și că în legislativ este nevoie de mai mult respect reciproc, transmite IPN.

Marina Tauber, deputat în fracțiunea Partidului Politic Șor, a declarat că lipsa respectului reciproc reduce din eficiența Parlamentului. „Sper mult că în sesiunile ce vor urma Parlamentul acestei legislaturi își va asuma pe deplin rolul ce îi revine conform legii și se va comporta ca o adevărată adunare legislativă, ce merită tot respectul cetățenilor. Am dori mult ca guvernarea să respecte opoziția, iar opoziția să aibă pentru ce respecta guvernarea. Ne dorim mult ca Parlamentul să nu umble cu ghilotina, ca deputații să nu pronunțe sentințe penale prin intermediul presei, ci să respecte rolul justiției în stat”, a notat Marina Tauber.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, președintele fracțiunii ACUM Platforma DA, a declarat că sesiunea parlamentară din legislatura X-a a fost deosebit de complicată. „Cetățenii s-au pomeni în pragul unei catastrofe democratice, însă pe 8 iunie, 61 de deputați, în această sală de plen, în semiîntuneric, au adoptat decizii istorice pentru a porni demontarea sistemului dictatorial”, a declarat Slusari. Potrivit lui, fracțiunea sa nu va merge în concediu. Își va continua activitatea în comisii și în teritoriu. Și pe lângă sesiunea extraordinară din 12-14 august, este gata să convoace în orice zi.

„Noi știm că așteptările dumneavoastră sunt foarte mari, cu toții ne dorim reforme și schimbări majore în toate structurile statului, însă trebuie să înțelegem că pentru acest lucru este nevoie de timp, chibzuință și în primul rând profesionalism”, a spus președintele fracțiunea PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu. „În cele 53 de zile de când suntem la guvernare am reușit să votăm un număr mare de legi extrem de necesare și mult așteptate, care ne-au permis, nouă ca țară, să deblocăm asistența financiară pentru a putea achita salariile la timp, care ne permit să eliminăm din funcțiile cheie ale statului oamenii corupți, oamenii care au luptat împotriva propriului popor, slujind unui dictator care astăzi a dat bir cu fugiții”, a mai spus deputatul PAS.

Dumitru Diacov, președintele fracțiunii Partidului Democrat, și-a exprimat speranța că din luna septembrie „temperatura o să mai scadă” și deputații își vor vedea de activitatea propriu-zisă. „Unul dintre colegi a spus că în sfârșit respirăm, vorbim liber, dar eu, din câte țin minte, noi nu am avut probleme la capitolul ăsta”, a notat deputatul democrat. Dumitru Diacov a mai spus că „Republica Moldova a trecut recent printr-o etapă care, după ceva timp, va rămâne în istorie, iar fiecare trebuie să învețe din ea”.

Vlad Batrîncea, președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor, a declarat că a fost o sesiune istorică, „pentru că niciodată, niciun Parlament nu a lucrat în asemenea regim”. Potrivit deputatului, în toamnă se va reveni cu multe proiecte economice și proiecte din alte domenii.

Conform bilanțului statistic preliminar, în sesiunea de primăvară 2019, în total au fost adoptate 76 de acte legislative: 19 legi și 57 de hotărâri. 26 de proiecte de acte legislative au fost aprobate în prima lectură. Pe parcursul sesiunii de primăvară, în Parlament au fost înregistrate 129 de proiecte de acte legislative.

Potrivit Regulamentului legislativului, Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

 

Related posts

Clipe memorabile, oferite de artiștii din Nisporeni (VIDEO)

AlbasatTV, Nisporeni

Medicul Silvia Ibriciuc: „Viața după COVID este diferită”

AlbasatTV, Nisporeni

La Chișinău începe Festivalul de Film Studențesc

AlbasatTV, Nisporeni

Bogdan Aurescu: Moldova se confruntă cu multiple atacuri hibride

AlbasatTV, Nisporeni

Oportunități pentru tineri în municipiul Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Aderarea la Zona Unică de Plăți în Euro va aduce plăți mai rapide și mai ieftine, viceguvernator

AlbasatTV, Nisporeni

Dinamica implementării Acordului de Asociere a oferit Moldovei statut de țară candidată la aderare, opinii

AlbasatTV, Nisporeni

Andrei Spînu: Cauzele avariei de la Termoelectrica, investigate cu sprijinul SIS

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 26.11.2022

AlbasatTV, Nisporeni

Germania vrea să uşureze procedurile de obţinere a cetăţeniei

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment