O șezătoare cu prezentarea obiceiurilor și tradițiilor populare a fost organizată la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău cu prilejul Hramului capitalei. Evenimentul a fost inaugurat cu un recital de muzică populară a elevilor de la Școala de Arte „Alexei Stârcea”. Ulterior, membrii comunității „Șezătoarea Basarabia” au prezentat tehnicile manuale de coasere a cămășilor tradiționale. Solicitată de IPN, Olesea Enachi, fondator al grupului „Șezătoarea Basarabia”, a menționat că scopul activității este reactualizarea artei cămășii cu altiță și confecționarea unor cămăși autentice.
Olesea Enachi a explicat că în confecționarea unei cămăși tradiționale este necesar să fie respectate niște canoane, cămașa trebuie să aibă altița, încrețul, altița și încrețul sunt o treime din toată lungimea mânicii. Grupul a reactualizat tehnicile vechi de cusut ca șinătău, brânel. Confecționarea unei cămăși durează jumătate de an, unele femei le coase și într-un an, după ziua de lucru. Fiecare femeie din grup are deja peste 5-10 cămăși cusute de sine stătător, inclusiv cele bărbătești și pentru copii.
„Este important să facem cămăși autentice, cusute cu cele mai vechi tehnici, practic am reactualizat, am recuperat cămășile vechi de pe timpuri. Noi le avem acum în garderobele, le purtăm în cele mai mari sărbători de familie, de ziua orașului”, a spus Olesea Enachi, precizând că oricine care este pasionat de cusut poate să vină la șezătorile care se organizează la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, în fiecare miercuri, de la ora 15.00. și până la închiderea programului bibliotecii.
Meșterul popular și angajata muzeului Raisa Lungu a prezentat la eveniment un covor țesut
și donat muzeului. Covorul are imaginea celui de-al doilea Turn de apă care se afla la intersecția străzilor Veronica Micle și Vasile Alecsandri. Raisa Lungu țese covoare, catrințe, brâie de mic copil. Inițial a învățat să șese elevii dintr-un gimnaziu, acum țese în timpul său liber, făcând parte din grupul „Șezătoarea Basarabia”.
Directorul Muzeului de Istorie a orașului Chișinău, Valeria Suruceanu, a menționat că evenimentul cu participarea comunității „Șezătoarea Basarabia” se organizează în premieră la muzeu, dar și-a exprimat speranța că va deveni o tradiție frumoasă. Atât invitații, cât și elevii de la Școala de Arte „Alexei Stârcea” și-au manifestat interesul față de șezătoare. Valeria Suruceanu a spus că prin activitățile organizate la muzeul este promovată istoria orașului Chișinău, istoria legată de strămoși. „Noi avem o dorință ca muzeul să fie dezvoltat și ca trecutul care aparține nouă să aparțină și generațiilor viitoare, deoarece noi nu putem să avem un viitor sănătos dacă nu păstrăm patrimoniul nostru, dacă nu păstrăm tradițiile noaste”, a spus directorul instituției muzeale.
Hramul orașului Chișinău este marcat anual pe 14 octombrie, de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul