Sistemul naţional pentru urgențe de sănătate publică nu dispune de planuri pentru pregătire, detectare şi răspuns rapid la urgenţele de sănătate publică. De asemenea, lipseşte o colaborare intersectorială între structurile administraţiei publice centrale (APC) şi cele locale (APL) în ceea ce privește intervenţia în urgenţele de sănătate publică. Sunt constatările Raportului de monitorizare a măsurilor întreprinse de autoritățile publice în timpul pandemiei de COVID-19, din perspectiva impactului asupra persoanelor vârstnice”, prezentat de Platforma pentru Îmbătrânire Activă.
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, secretara Platformei pentru Îmbătrânire Activă, Cristina Răilean, a menţionat că sistemul naţional duce lipsă şi de proceduri operaţionale standard pentru a asigura continuitatea activităţii instituţiilor publice responsabile de gestionarea urgenţelor de sănătate publică. Nu a fost asigurată nici finanţarea durabilă şi suficientă a sistemului – înainte, în timpul şi după urgenţele de sănătate publică.
,,Ceea ce priveşte gradul de pregătire a sistemului național pentru urgentele de sănătate publică, sistemul a fost parţial pregătit. Reieşind din monitorizarea celor 17 acţiuni din Strategia națională de sănătate publică, am monitorizat 25 de indicatori de progres. Doar şase indicatori au fost realizați şi unul parţial realizat. 18 indicatori nu au fost realizaţi. Drept urmare, doar 24 de procente din indicatori au fost realizaţi”, a precizat Cristina Răilean.
Cât priveşte realizările asigurate, a fost ajustat cadrul legal la prevederile cadrului sanitar internaţional. Au fost delimitate funcţiile la nivel de APC, APL pentru pregătirea, detectarea şi răspunsul rapid la urgenţele de sănătate publică. De asemenea, a fost instituit un mecanism de finanţare pentru urgenţe şi consolidate periodic capacităţile specialiştilor din domeniu, a punctat secretara Platformei pentru Îmbătrânire Activă.
Dina Ciubotaru, coordonator de program Helpage International, a subliniat că, deşi COVID-19 ar părea că este un subiect foarte mult discutat, acesta rămâne unul important pentru că fiecare a cincea persoană din Moldova. Persoanele în etate, pe perioada de infecţie COVID-19, sunt un grup cu risc sporit, a menționat aceasta.
Helpage International şi Platforma pentru Îmbătrânire Activă implementează proiectul „Integrarea îmbătrânirii active în politici publice”, cu susţinerea Fundaţiei Est-Europene și în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele Agenţiei elveţiene pentru dezvoltare şi cooperare şi Suedia.