ALBASAT
Nisporeni

Sistemul Pergola, testat de producătorii din Nisporeni. Recolta strugurilor de masă poate crește de PATRU ori

Eduard Țigulea, producător de struguri din satului Bărboieni, raionul Nisporeni, ne demonstrează că, în ciuda crizei economice în Republica Moldova se poate face agricultură performantă. Absolvent al scolii din Măcărești, Ungheni, și-a continuat studiile la Facultatea de Economie, specialitatea contabilitate în agricultuiră a Universității Agrare de Stat din Moldova.

Agricultura a fost ocupația de bază dintotdeauna în familia Țigulea. A ales-o și el pentru că este un domeniu important pentru R. Moldova. Bunicul său, Tudor a făcut agricultură, taică-său, Vasile Țigulea  a absolvit Facultatea de Agronomie a Universității Agrare de Stat din Moldova.

Eduard Țigulea, producător de struguri:  „Am înfiinţat plantaţia aceasta, anume de struguri de masă „Moldova”, deoarece sunt solicitaţi pe piaţa internaţională, adică în Uniunea Europeană, atât şi în Rusia. Anual noi exportăm pentru Uniunea Europeană, cam 500 de tone de struguri. Noi facem export din 2004. Facem export către România, adică suntem un exportator vechi. Suntem cunoscuţi. Mai colectăm şi de la alte persoane şi facem export către România cam 500 de tone pe an.”

În primăvara anului 2018, Eduard Țigulea a plantat pe o suprafață de 12 ha, viță de vie de soiul Moldova și intenționează să extindă această zonă prin plantarea soiurilor albe de struguri de masă, pe baza tehnologiilor moderne. Plantația a fost înființată ca urmare a studierii cererii de struguri de masă pe piețele locale și externe timp de câțiva ani și a studierii atente a tehnologiilor moderne pentru întreținerea plantațiilor multianuale practicate în Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Eduard Țigulea, producător de struguri:  „Acum suntem în viţa de vie, plantaţia anul 3. Aici o să fie o roadă de 10-12 tone la hectar. Noi planificăm cumulativ cu câmpurile din Bărboieni, 250 de tone de struguri, anul acesta. Adăugător, noi avem o plantaţie de 2,70 ha, care este făcută pe Sistemul de susţinere Pergola. Este începută, nu este finalizată, o să o finalizăm în 2021. Acolo planificăm o roadă de 30-35 de tone la hectar, pentru anul 2021.”

Eduard Țigulea,  a început să testeze sistemul Pergola pentru producerea strugurilor de masă. În cadrul proiectului USAID/ APM compania a beneficiat de consultanța experților locali, ceea ce îi va permite să-și extindă plantația de vie pe sistemul Pergola, conform tuturor rigorilor, astfel ca recoltele și calitatea strugurilor de masă să fie maxime.

Eduard Țigulea, producător de struguri: „Acest sistem este un sistem inovativ, implementat pe baza experienţei care o au ţările europene: Italia Portugalia, Spania. Acesta presupune un altfel de sistem de suport cu masă foliară mult mai mare. Aşa sistem am văzut şi în raionul Căinari şi în raionul Călăraşi am văzut la o persoană. Anul acesta încercăm pe 2,70 ha. La sistemul tradiţional, vreau să vă spun că, necesită mult mai multe lucrări în verde, deoarece trebuie de desfoliat, trebuie de ciuntit, de rărit lăstarul. La sistemul Pergola aceasta este mai puţin, deoarece avem masa foliară mai mare şi este întins deasupra.”

Sistemul Pergola pentru producerea strugurilor de masă permite producătorilor să recolteze circa 40 tone per hectar în anii cu condiții climaterice bune sau de 4 ori mai mult decât se recoltează în viile tradiționale. Fermierii care vor să-și adapteze viile la acest sistem, trebuie să țină cont de faptul că se recomandă plantarea soiurilor de viță de vie rezistente la înghețurile de iarnă, iar plantația să fie neapărat dotată cu sistem de irigare.

Andrei Botezatu, specialist APM/USAID: „Sistemul Pergola, este un sistem intensiv de producere a strugurilor  de masă. El ne permite, în general, o productivitate de 3 ori mai mare. Deci dacă noi aveam o productivitate 10-12, maxim 15 tone, în Sistemul Pergola, 35 de tone este posibil de obţinut, struguri de calitate înaltă. Vorbim de 98% de struguri marfă, care se pot pune în ladă şi comercializa. El ne permite să amplasăm în spaţiu o cantitate mare de struguri. În acelaşi timp, acest sistem este posibil dacă avem un sistem bine pus la bunct de irigare şi fertilizare, fiindcă totul se bazează pe încărcătură înaltă, sistem foliar maxim, deci avem acoperire sută la sută cu masă foliară şi fertigare, hrană adăugătoare, care o ajută pe plantă să poată ducă această încărcătură mare.”

Totodată, Andrei Botezatu,  specialistul APM/USAID, a precizat că Proiectul USAID/APM a ajutat Asociația producătorilor și exportatorilor de struguri din Moldova să promoveze subvenționarea înființării viilor pe sisteme Pergola și Gable, iar recent Guvernul a aprobat subvenționarea acestor investiții. Subvenționare sistemelor intensive de producere a strugurilor de masă va motiva mai mulți producători să adopte sistemele Gable și Pergola pentru a recolta struguri calitativi și competitivi pentru piețele de export, a adăugat specialistul APM/USAID.

Andrei Botezatu, specialist APM/USAID:  „Prin intermediul proiectului, noi am finanţat mai multe proiecte, mai multe loturi demonstrative de tipul Pergola cât şi Gable. Ele sunt amplasate în diferite zone viticole a Republicii Moldova. Avem proiecte implementate la Ştefan-Vodă, la Căuşeni, la Cahul, aici la Nisporeni, în Micleşti, Criuleni, Comrat şi peste tot avem rezultate destul de bune. Sistemul dat se adevereşte a fi viabil pentru Republica Moldova. Considerăm că în continuare, toate viile cu soiuri de masă, care vor fi plantate, vor fi făcute pe sistemul dat.”

Incepand din 2018, Eduard Țigulea a înființat o întreprindere și a închiriat  teren agricol cu o suprafață totală de 18,2 ha. Pe langa faptul ca produce struguri de masa, detine si un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Soiurile cultivate sunt: alb de Suruceni si Modova. Recolta fermierului ajunge la aproximativ 15 de tone de struguri din soiul Moldova. Producătorul agricol Eduard Țigulea din satul Bărboieni, Nisporeni, a reuşit să îşi transforme pasiunea pentru agricultură într-o afacere şi să cultive de struguri de masă. Sunt struguri de calitate superioară, care ajung la maturitate înainte decât majoritatea soiurilor.

Related posts

Drumul Crucii va fi organizat și în acest an la Nisporeni. Când va avea loc?

AlbasatTV, Nisporeni

Un focar de vegetaţie uscată a izbucnit în satul Ciuteşti, raionul Nisporeni. Ce pedeapsă riscă persoana care a dat foc

Albasat

Colegiul Consultativ, în ședință la Nisporeni. Ce s-a discutat?

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment