ALBASAT
Societate

Situația pandemică se agravează. Specialiștii cheamă la mobilizare

Numărul cazurilor noi confirmate cu COVID-19 se menține în continuare mare – în jur de o mie de probe pozitive zilnic. Marți, această cifră a depășit 1 600. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică bat alarma – situația pandemică se agravează, iar dacă nu va exista o mobilizare la toate nivelurile, lucruri nu se vor ameliora.

Contactat de IPN, șeful Secției supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii de la ANSP, Ștefan Gheorghiță, a menționat că majorarea numărului de cazuri se explică prin ignorarea măsurilor de prevenire instituite de responsabilii din sănătate. Se atestă o transmitere comunitară. Rata probelor pozitive din cele efectuate a crescut la 30%, ca urmare a adresabilității mai mari.

Se menține mare și numărul cazurilor grave. Sunt în jur de o mie de persoane cu COVID-19 în stare gravă și circa 300 – în stare extrem de gravă. În jur de 50 de pacienți sunt intubați. Specialistul precizează că s-a extins perioada de recuperare ca urmare a infectării și acest fapt a influențat scăderea numărului cazurilor de vindecare.

Șeful Secției supravegherea epidemiologică a declarat că această creștere poate fi stopată doar printr-o mobilizare comună în respectarea normelor sanitare. Este vorba și despre magazine, transport public, unde trebuie neapărat respectate și asigurate toate condițiile impuse – termometrie, dezinfectanți, evitarea aglomerațiilor etc.

„În situația de agravare a pandemie COVID-19 în Republica Moldova și nu doar în Republica Moldova, dar pe întregul glob pământesc, mă adresez către cetățeni pentru a conștientiza situația epidemică creată, pentru a îndeplini măsurile ce se impun, măsurile de prevenire. Mă adresez către administrația tuturor organizațiilor, instituțiilor, agenților economici, organele publice de toate nivelurile – să ne mobilizăm și să ne concentrăm în contractarea acestei epidemii. Și să îndeplinim măsurile impuse de Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică – să evităm locurile aglomerate, să purtăm masca, să respectăm distanța fizică, să ne adresăm la medic, dacă avem simptome compatibile cu COVID-19”, a mai spus Ștefan Gheorghiță.

Până pe 24 februarie, în Republica Moldova au fost raportate 180 150 de cazuri de infectări, iar bilanțul deceselor asociate noului coronavirus a ajuns la 3 846la nivel global sunt raportate 113 172 309 de îmbolnăviri și 2 510 567 de decese.

Related posts

Calitatea portofoliului de credite s-a deteriorat nesemnificativ în primul semestru, BNM

Albasat

Coronavirus: Un medic din patru din Marea Britanie se află în autoizolare sau este bolnav

Albasat

Cursul valutar oficial la 08.05.2020

Albasat

Leave a Comment