ALBASAT
Moldova Plus

Soarele de azi pentru viitorul energetic de mâine

Cea mai curată, puternică și mai accesibilă din toate tipurile de regenerabile, energia solară câștigă tot mai multă popularitate în Ucraina, Moldova și Georgia. Dacă inițial puterea solară era folosită pentru încălzirea apei, acum este și sursă de electricitate.

Ucraina: În orașul soarelui

Portul și partea veche a orașului Odessa
Portul și partea veche a orașului Odessa

Cu profesorul universitar Boris Afanasiev din Odessa ne-am întâlnit în fața monumentului lui Josep de Ribas, amiralul care a întemeiat acest oraș. La câțiva metri de monument, pe acoperișul unei case din strada Lech Kaczyński, profesorul ne arată unul dintre exemplele de instalare și folosire a panourilor solare.

Panouri solare pe strada Lech Kaczyński, unul dintre exemplele de succes de instalare și folosire a panourilor solare
Panouri solare pe strada Lech Kaczyński, unul dintre exemplele de succes de instalare și folosire a panourilor solare

În Odessa, mai multe blocuri locative și comerciale și-au montat asemenea sisteme, cu sprijinul tehnic al lui Boris Afanasiev.

Prezentare fără titlu

„În primul rând, energia solară poate fi utilizată pentru încălzirea apei. Astfel, putem reduce până la 70% din factura la energia electrică. În al doilea rând, putem genera energie electrică instalând  panouri fotovoltaice. Cu energia solară putem economisi în casele noastre la începutul și la sfârșitul sezonului de încălzire”, ne spune Boris Afanasiev. Potrivit expertului, sistemele de energie solară sunt din ce în ce mai ieftine și se răscumpără în doar câțiva ani.

Aproape de faleza Mării Negre, un complex locativ modern este parțial aprovizionat cu energie din contul soarelui.

Instalația a fost realizată acum 7 ani, la solicitarea administrației complexului. Panourile solare se încadrează perfect în stilul arhitectural al clădirii, fiind poziționate pe două nivele, pe o suprafață de 160 metri pătrați.

De fapt, fiecare proprietar din Ucraina poate transforma casa într-o „fabrică de bani”, instalându-și  panouri solare și beneficiind de tariful verde.

Cu toate acestea, panourile solare sunt încă destul de scumpe și nu toți se încumetă. Pentru a încuraja cetățenii și ai ajuta să înțeleagă beneficiile unui asemenea proiect, în Odessa a fost lansat o platforma on-line Odessasolar.org. Aceasta oferă gratuit calcule privind instalarea unui sistem solar pe fiecare bloc locativ.odessasolarPractic, întreg teritoriul Ucrainei poate fi considerat favorabil pentru utilizarea energiei solare. Potențialul mediu anual al energiei solare în Ucraina este destul de ridicat – 1235 kWh/m. Spre exemplu, potențialul energetic solar în Germania este de 1000 kWh /m, iar în Polonia – 1080 kWh /m.

Georgia: O cetate medievală care iradiază

Un castel medieval,  situat în orașul Akhaltsikhe, regiunea Samtskhe-Javakheti, atrage anual sute de mii de vizitatori, atât din Georgia, cât și de peste hotare.

Amplasat la joncțiunea unor importante drumuri regionale, precum și cele care vin din Turcia și Armenia, orașul a devenit și mai atractiv după reconstrucția capitală a cetății Rabati, în 2012. Castelul a ajuns cartea de vizită a orașului, oferind un adevărat spectacol de imagini.

Spectacolul nopții la Castelul Rabati
Spectacolul nopții la Castelul Rabati

Bijuteria arhitecturală are farmec nu doar pe timpul zilei, dar și noaptea, când este iluminată din toate colțurile. Evident, această plăcere vizuală era destul de costisitoare, astfel că autoritățile erau preocupate de reducerea costurilor la energia electrică. Economisirea a fost posibilă datorită proiectelor realizate după aderarea la Convenția primarilor pentru climă și energie.

Din 2013, Akhaltsikhe a devenit semnatar al Convenției europene a primarilor pentru climă și energie, luându-și voluntar angajamentul de a reduce emisiile de CO2 cu cel puțin 20% până în 2020. În acest sens a fost adoptat și un Plan de acțiuni privind energia durabilă şi clima, care include măsuri în sectorul de transport, clădiri, iluminat stradal.

În 2015, au fost evaluate costurile de iluminare ale cetății și construcțiilor adiacente, concluzia experților fiind de a îmbunătăți eficiența energetică, a înlocui corpurile de iluminat tradiționale cu cele de tip „smart”.

Recent, printr-un proiect de eficientizare energetică a cetății Rabati, a fost instalat un sistem de panouri solare.

nugzari info2Potrivit activistului de mediu Nugzari Tateshvili, în total aici sunt 100 de panouri fotovoltaice, cu dimensiunea de 2 metri fiecare. Astfel, energia solară acumulată pe parcursul zilei, este utilizată la iluminarea nocturnă a cetății Rabati. „Hotelurile, restaurantele și alte clădiri de pe teritoriul complexului sunt conectate la sistemul tradițional de electricitate, iar cetatea este iluminată pa baza energie livrată de panourile solare”, menționează Tateshvili. Se estimează o economie anuală  de 246,874 KWh, echivalentul a 59,250 GEL (aproximativ 19 mii euro).

Panourile fotofoltaice asigură economisirea resurselor pentru iluminarea cetății Rabati
Panourile fotofoltaice asigură economisirea resurselor pentru iluminarea cetății Rabati

Au fost înlocuite toate becurile care iluminau zidurile cetății, fiind instalate becuri de tip led, eficiente energetic. Iluminarea eficientă energetic este asigurată și pe întreg teritoriul orașului, care cuprinde 95 de străzi, străzi laterale, benzi orizontale și autostrăzi, cu o lungime totală de 51.994 km.

Iluminat stradal pe bază de leduri în orașul Akhaltsikhe
Iluminat stradal pe bază de leduri în orașul Akhaltsikhe

Price_history_of_silicon_PV_cells_since_1977_rom

În momentul vizitei noastre, doar două străzi mai trebuiau asigurate cu sistem eficient de iluminat.  În noapte, orașul Akhaltsikhe și cetatea Rabati par rupte din basm.

Din Akhaltsikhe, continuăm drumul spre Atsquri, în compania lui Nugzari Tateshvili. La sugestia lui, ne vom caza la intrarea în Parcul Național Borjomi-Kharagauli – la pensiunea Nick&George.

O atracție a regiunii - cetatea de la Atsquri
O atracție a regiunii – Cetatea de la Atsquri

Locul de popas nu a fost ales întâmplător – de mai bine de trei ani apa caldă pentru necesitățile hotelului este asigurată aici de un colector solar, instalat pe acoperișul unei anexe laterale.

Colectorul solar dublu de la pensiunea Nick&George
Colectorul solar dublu de la pensiunea Nick&George
Pensiunea Nick&George este aleasă ca loc de popas de turiștii veniți să admire Parcul Național Borjomi-Kharagauli
Pensiunea Nick&George este aleasă ca loc de popas de turiștii veniți să admire Parcul Național Borjomi-Kharagauli

Colectorul solar este rotit în mod mecanic, de câteva ori pe zi, în direcția razelor solare.  Astfel, circa 500 litri de apă este încălzită, spre a fi utilizată de vizitatorii și personalul pensiunii.

Instalația de încălzire a apei a fost construită chiar de către proprietari, ca urmare a instruirii teoretice și practice asigurate de ONG-ul georgian Centrul de dezvoltare socială din Akhaltsikhe, în cadrul proiectului regional CLEEN.

În total, cu suportul CLEEN, peste 700 colectoare solare au fost instalate în Georgia, în Moldova și Armenia, fiind implicate peste 30 de organizații din țările partenere ale proiectului.

Moldova: Colectoare solare pentru apă caldă

Apa caldă nu mai este un lux pentru elevele Seminarului Liceul Teologic „Sf. Cuv. Mc. Elisabeta”, situat în orașul Edineț, la nordul Republicii Moldova.

Vedere a orașului Edineț - cartierul Seminarului Teologic
Vedere a orașului Edineț – cartierul Seminarului Teologic

Anul trecut, pe acoperișul instituției de învățământ a fost instalat un colector solar, construit în cadrul programului CLEEN și o cofinanțate oferită de Programul de Granturi Mici al Facilităţii Globale de Mediu (GEF SGP Moldova).

Colectorul solar instalat la Liceul Teologic de fete din Edineț
Colectorul solar instalat la Liceul Teologic de fete din Edineț
Colectorul solar încălzește apa din două boilere. Apa este folosită la bucătărie și blocul sanitar
Colectorul solar încălzește apa din două boilere. Apa este folosită la bucătărie și blocul sanitar

Noua instalație a favorizat și apariția a două săli pentru duș în căminul elevelor. Acum, 18 studente utilizează apa caldă și pentru igiena corporală, și pentru bucătărie.

În această instituție învață tinere din familii social-vulnerabile, care combină studiile la profilul uman cu cel teologic. Elevele beneficiază gratuit de instruire, cazare și hrană.

Beneficiile colectorului solar le-a determinat pe elevele Seminarului Teologic să participe la un concurs regional de granturi mici pentru tinerii din clasele superioare de liceu și studenți. Concursul a fost organizat de ONG „Colaborare”, cu scopul dezvoltării ideilor inovatoare de eficientizare energetică și folosire a surselor regenerabile în comunitate sau instituția de învățământ.

Un mini-grant de 1000 euro câștigat de elevele Liceului Teologic a asigurat termoizolarea instituției de învățământ
Un mini-grant de 1000 euro câștigat de elevele Liceului Teologic a asigurat termoizolarea instituției de învățământ

Șansa le-a surâs elevilor de la Seminarul Teologic, care au câștigat concursul, obținând un grant în valoare de 20 000 MDL (circa 1000 EURO), pentru termoizolarea pereților de nord ai căminului. Inițiativa a fost sprijinită de enoriașii bisericii Seminarului, care au donat bani pentru ca izolarea termică să fie efectuată pentru toți pereții exteriori ai blocului locativ.

Pentru eficientizarea resurselor energetice, au fost schimbate și ferestrele Liceului Teologic
Pentru eficientizarea resurselor energetice, au fost schimbate și ferestrele Liceului Teologic

De mai mulți ani, visul administrației Seminarului Teologic de la Edineț este de a instala o centrală eoliană, pentru asigurarea cu energie electrică propriei. Din păcate, deși au depus cererea de grant la mai multe concursuri, deocamdată nu au obținut susținere pentru un asemenea proiect.

Potențialul solar al Republicii Moldova este unul favorabil dezvoltării proiectelor utilizare a energiei solare la scară largă.

Un exemplu este parcul fotovoltaic de la Strășeni, administrat de investitorul francez Frank Le Borgne. Acesta are o capacitate de 333kW, iar energia electrică produsă este livrată în rețeaua națională de distribuție la un tarif de 1,9 lei/kwh (0,09 euro/kwh).

Potrivit experților, până în 2050 vom asista la o trecere globală totală către sursele de energie regenerabilă. Nu este un moft, ci o necesitate, între realizarea obiectivului principal al Acordului privind clima de la Paris și menținerea creșterii temperaturii globale la un nivel mult sub 2˚C până în 2050.

Căci dacă statele nu încep să se ocupe serios de problema protecției mediului, până în 2100 temperatura pe planetă ar putea crește cu 3,7-4,8°C.

Aceasta ar însemna consecințe ireversibile pentru mediu care vor începe chiar și cu o creștere a temperaturii mai mare de 2°C.

Pentru Moldova, Georgia și Ucraina, trecerea la energiile regenerabile va însemna nu doar reducerea dependenței de sursele energetice de import, dar și beneficii de mediu, de sănătate publică, crearea de noi locuri de muncă.

 

Related posts

(VIDEO/FOTO) CRIZĂ DE MEDICI DE FAMILIE ÎN NISPORENI

AlbasatTV, Nisporeni

”A cincea rubrică”: multiculturalismul în oameni

Albasat

VICTIMELE VIOLENŢEI ÎN FAMILIE SEMNALEAZĂ TOT MAI DES ABUZURILE AGRESORILOR

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment