Au lăsat casele, prietenii și apropiații și au fugit de război. Este vorba despre refugiații din Ucraina, care și-au găsit liniștea și ajutorul aici, în Republica Moldova. Iulia și Alexei Kirilov au fugit de război din orașul Odesa, fiind găzduiți de o familie la Nisporeni. Frica li se citește pe fețe, iar oboseala și teama de a nu-și mai vedea rudele poate fi simțită în fiecare cuvânt. Care este istoria lor, ne-a povestit Iulia Kirilov: „Se începuse panica şi mulţi încercau să urce în autobuse fără bilete. Ei au venit cu genţile şi stăteau confuzi, dar un mare mulţumesc şoferilor, îi luau pe toţi, cu toate că încălcau tehnica securităţii şi este interzis. Panica s-a început de când au intrat în regiunea Harkov”.
Din prima zi, oamenii şi-au adunat puterile şi au strâns produse şi haine pentru refugiaţii din Ucraina. Elena Palade, voluntară la punctul de primire a donaţiilor, a mărturisit că nu a văzut niciodată o uniune atât de puternică în rândul cetăţenilor noştri.
„M-am adresat şi eu oamenilor, ca să aducem produse de igienă, produse alimentare care nu se strică, haine, plapume, jucării pentru copii, pentru că nu au putut lua cu ei aproape nimic. A fost un şoc pentru noi, pentru că veneau maşini şi descărcau foarte multe lucruri, oamenii sunt foarte solidari„, a sublibiat Elena Palade, voluntară.
Svetlana Tipa, locuitoare a orașului Nisporeni a găzduit în apartamentul său din Chișinău o femeie cu copilul, originară tot din orașul Odesa, care a fugit la rândul său speriată de siguranța sa și a copilului său. De ce a mers la acest lucru și cum își explică gestul dat, a relatat, încercând să își țină în frâu emoțiile.
„Mi-am propus să ajut o familie, având la Chişinău un apartament. Eu nu i-am văzut încă la faţă, îi ajută fiicele, sunt mereu cu ei. Ele i-au întâlnit, le-au cazat, le-au oferit tot necesarul, aşteptăm deja soţul doamnei să vină„, ne-a comunicat Svetlana Tipa.
Cea care a fost găzduită de Svetlana este Tatiana Timoșenco, care ne-a povestit istoria sa, mulțumind de nenumărate ori Svetlanei pentru bunătate și pentru încrederea în oameni străini.
„Greu am decis să plecăm, pentru că mă gândeam mai mult la copil. Mama a rămas în Odesa, iar eu cu fiica am trecut un drum foarte greu, pentru că erau foarte mulţi oameni şi totul a fost foarte greu, dar am reuşit, lucru pentru care îi mulţumesc lui Dumnezeu”, a spus Tatiana Timoşenco, refugiată.
Circa 395 de mii de cetăţeni Ucraineni au părăsit Ucraina pe sensul de intrare în Republica Moldova, dintre care peste 300 de mii au plecat în alte părţi, iar peste 93 de mii au rămas în Republica Moldova. Circa 6 mii din cei care au rămas au cerut azil. Grupurile de voluntari sunt prezente şi acum la punctele de frontieră, pregătiţi să ofere o mână de ajutor celor care au nevoie.