Începând de astăzi, 28 septembrie 2021, pe teritoriul raionului Nisporeni este declarată stare de urgență până la data de 30 octombrie 2021, cu stabilirea măsurilor generale conform Anexei 1. Decizia a fost luată de Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică (CRESP) la data de 27 septembrie 2021. Măsurile prevăzute în Anexa 2 se vor pune în aplicare de la 1 octombrie.
Astfel, conform hotărârii, începând cu 1 octombrie, accesul persoanelor cu vârsta de 18 ani și mai mult la evenimentele desfășurate în aer liber (spectacole, concerte, festivaluri) și în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, cluburilor, ringurilor de dans, se va permite numai după prezentarea certificatului COVID-19.
Direcția Centrul de Sănătate Publică Ungheni (Nisporeni) din cadrul ANSP va stabili în fiecare zi de luni pragul de alertă la nivelul raional și pentru localitățile din raion. În termen de 48 de ore, comisiile teritoriale se vor convoca și vor stabili măsurile de sănătate necesare în corespundere cu pragul de alertă stabilit.
Primarii localităților din raion, directorii și șefii de întreprinderi și instituții vor întreprinde măsuri de încurajare a vaccinării angajaților. Angajații din domeniul ordinii publice și organele cu funcții de control vor intensifica supravegherea respectării măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19, inclusiv cele de vaccinare, în conformitate cu domeniile de competență.
Purtarea măștii de protecție rămâne, în continuare, o măsură aplicabilă la nivel raional. La fel rămân aplicabile măsurile: respectarea distanței fizice de un metru, respectarea regulilor de igienă a mâinilor și respiratorie, respectarea regimurilor de autoizolare sau carantină pentru persoanele care au stabilite regimurile respective, monitorizarea personală a stării de sănătate, adresarea la timp la medicul de familie.
Conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice și private, ai instituțiilor socio-medicale și instituțiilor de reabilitare, recuperare, balneosanatoriale vor asigura încurajarea vaccinării, organizarea accesului fluidizat în instituții, asigurarea personalului cu echipament de protecție, asigurarea instituțiilor cu produse dezindectante, de igienă, organizarea activității cu respectarea măsurilor anti-COVID.
În același timp, conducătorii instituțiilor publice și private vor asigura un mediu sigur de activitate la locul de muncă, asigurarea respectării măsurilor sanitare, organizarea accesului fluidizat în instituții, monitorizarea stării de sănătate a angajaților.
Administratorii unităților de alimentație publică, comerciale, a piețelor și operatorii economici, unităților de deservire ce presteaza servicii de coafură și alte servicii de înfrumusețare, centrelor sportive, terenurilor de sport și bazinelor sportive vor asigura respectarea masurilor specifice de prevenire și control al infecției COVID-19. (detalii Anexa 1)
Întrunirile cu caracter religios se vor organiza, dacă condițiile meteo permit, în aer liber cu menținerea distanței fizice de 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție. O altă măsură este admiterea în interiorul lăcașurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată о suprafață de minimum 4 m pătrați pentru fiecare persoană și о distanță fizică de siguranță de minimum un metru între persoanele participante la activitățile religioase (cu excepția slujitorilor de cult).
Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor. La intrarea în lăcașul de cult și în locul de organizare a slujbelor, fiecare persoană este obligată să își dezinfecteze mâinile; purtarea obligatorie a măștii de protecție pe toată durata aflării în interiorul lăcașului de cult. Printre restricții se regăsește și interzicerea de a săruta obiectele de cult și evitarea organizării pelerinajelor.
În unitățile administrativ teritoriale măsurile se vor stabili în dependență de pragul de alertă, conform anexei 1. Astfel, în localitășile în care incidența de cazuri de infecție cu COVID-19 constituie sub 50 cazuri la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ, se stabilețte pragul de alertă verde și se aplică masurile de prevenire și control al infecției COVID-19, conform anexei nr. 1.
Pragul de alertă galben va fi stabilit în cazurile în care incidența COVID-19 va fi între 50 și 99 de cazuri la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ. În acest caz instituțiile de învățământ vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare.
Pragul de alertă galben prevede câteva scenarii pentru organizarea evenimentelor private: participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare, cu asigurarea spațiului de cel puțin 2 m2, fie participarea a maxim 300 de invitați, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19. De asemenea, vizitatorii cinematografelor, a sălilor de concerte în spații închise și deschise, a cluburilor de noapte sau a festivalurilor, vor trebui să prezinte certificatul COVID-19.
În cazul în care incidența de cazuri de infecție cu COVID-19 se va situa între 100 și 249 de cazuri la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ, va fi stabilit un prag de alertă portocaliu. Un astfel de scenariu prevede activitatea instituțiilor de învățământ general cu prezență fizică, în timp ce instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare, în baza uneia din opțiuni: cu utilizarea a cel mult 35 la sută din numărul locurilor existente în interior sau cu utilizarea a cel mult 75 la sută din numărul locurilor existente în interior, cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare. La o capacitate de 50% vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.
Pragul de alertă roșu va fi activat în cazul în care care incidența de cazuri de infecție cu COVID-19 va constitui 250 de cazuri sau mai mult la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ. În acest caz, instituțiile de învățământ general vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Entitățile publice și private vor organiza regimul de muncă cu introducerea muncii la domiciliu, fie vor opta pentru un program de lucru diferențiat. Totodată, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente și cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau, respectiv, 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19.
Menționăm că, nerespectarea măsurilor expuse în hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și poate servi drept temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor fizice și juridice.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024