ALBASAT
Societate

Statul nu poate să susțină afaceri care în scurt timp vor eșua, director ODA

Din peste trei mii de dosare depuse anul trecut de către antreprenorii moldoveni pentru a-și dezvolta sau iniția afaceri prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, doar 500 au primit răspuns pozitiv, a precizat directorul Dumitru Pîntea în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit directorului, la baza acestor refuzuri sunt motive pe care antreprenorii trebuie să le ia în calcul: planul financiar a fost scris greșit sau nu au ales momentul potrivit pentru a investi. „Nu poți să motivezi că vei face export, când nu poți face față pe piața internă. În acest caz poate ar trebui să aleagă alt segment. Noi avem diferite proiecte, orice antreprenor poate să acceseze acest program, dar trebuie să își evalueze corect posibilitățile. Al treilea motiv este viabilitatea afacerii: statul nu poate să susțină afaceri care în scurt timp vor eșua”, a declarat Dumitru Pîntea.

Bugetul ODA se formează din diferite surse, primordial este bugetul de stat. Pe lângă aceasta, ODA este în discuții cu partenerii externi. „Suntem în proces de discuție cu partenerii externi în vederea obținerii a 8 milioane de euro, cu Banca Mondială discutăm despre oferirea a 15 milioane de euro pentru garantarea creditelor, dar și cu Agenția Germană pentru Dezvoltare. ODA are un buget de jumătate miliard de lei pentru anul 2023”, a precizat directorul.

 Legat de programele desfășurate, Dumitru Pîntea a remarcat că programul PARE 1+1 s-a transformat în 1+2. La fiecare leu investit, statul oferă 2 lei. „Avem programe care oferă și până la 500 de mii de lei. Am lansat un program nou, de tehnologizare și eficiență energetică. Avem în jur de 20 de antreprenori care și-au instalat panouri voltaice și au redus consumul. Fiecare al 10-lea antreprenor a primit ajutor de la stat”, a menționat Dumitru Pîntea. În 2023 vor fi lansate noi programe. Este vorba despre „Femei în afaceri”, destinat micilor producători, inclusiv afacerilor de familie. Programul „Furnizori Locali” va viza stimularea exportului și un alt program care  prevede dezvoltarea turismului intern.

Ministrul economiei, Dumitru Alaiba, a spus că obiectivul întregului minister pe care îl conduce este dezvoltarea economiei prin crearea de noi locuri de muncă și înființarea noilor afaceri, iar ODA este instituția cea mai potrivită pentru a susține acest deziderat. „Cu cât mai puțină birocrație, cu atât mai multă libertate. Asta înseamnă ca statul să facă doi pași în urmă și să ofere libertate pentru dezvoltare. Doar așa putem ajunge la salarii mai mari și să devenim competitivi pentru investitori. Vom continua să îmbunătățim modul de susținere a afacerilor”, a declarat ministrul.

Related posts

O nouă promoție de companii agricole certificate GLOBAL.G.A.P. își extinde vânzările pe piața europeană

Albasat

LIVE: Turneul Internațional la Haltere „Grigore Brașoveanu” la Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Sociolog rus: Problema inegalității în Moldova este complicată de migrațiune

Albasat

Leave a Comment