Republica Moldova își propune să dezvolte un sistem național de apărare robust și modern, cu o resursă umană profesionalizată și capabilități corespunzătoare provocărilor actuale de securitate. Obiectivul se conține în Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de deputați, transmite IPN.
Potrivit ministrului apărării, Anatolie Nosatîi, mediul de securitate la nivel global și regional a devenit în ultimii ani imprevizibil și complex, caracterizat prin transformări accelerate, turbulențe și cu încălcări ale principiilor dreptului internațional, iar agresiunea militară directă a Federației Ruse asupra Ucrainei a afectat pacea și securitatea Republicii Moldova. Strategia votată identifică riscurile și amenințările la adresa apărării naționale, cum ar fi stabilirea de către Federația Rusă a unui coridor militar terestru până la hotarele Moldovei, desfășurarea acțiunilor hibride împotriva Republicii Moldova, staționarea ilegală a forțelor militare ale Rusiei pe teritoriul țării, dar și formațiunile armate ale regimului neconstituțional din regiunea transnistreană.
În document se menționează că implementarea Strategiei va avea un impact considerabil asupra statului, societății și a cetățenilor. Documentul va asigura un mediu de securitate stabil și sigur și, în același timp, va contribui la consolidarea capacității de reziliență a statului și societății prin sporirea capacităților instituționale de reacție și gestionare a situațiilor de criză, de gestionare a riscurilor și a amenințărilor. La fel, Strategia va avea impact pozitiv și în contextul realizării obiectivului național de integrare europeană, facilitând integrarea sistemului național de apărare în arhitectura de securitate și apărare europeană.
La întrebarea deputatului Marian Radu cum s-a schimbat abordarea statului la capitolul securitate odată cu invazia Rusiei în Ucraina, Anatolie Nosatîi a spus că accentul se pune pe transformarea Armatei Naționale pentru a apăra integritatea și suveranitatea țării.
Ministrul Apărării a mai spus că obiectivul de modernizare a forțelor de apărare nu este, contrar principiului de neutralitate. Dimpotrivă, interpretarea constituțională din 2017 stipulează că Guvernul și Parlamentul are obligația de a proteja țara și a asigura securitatea și apărarea cetățeanului. Potrivit lui, Strategia indică repere clare pentru dezvoltarea sistemului național de apărare, care va schimba radical lucrurile în interesul țării și al cetățenilor.
Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034 a fost elaborată de comisia constituită, prin decretul președintelui Republicii Moldova, din reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării.