Statele Unite ale Americii vor să ajute Republica Moldova în contracararea atacurilor cibernetice prin sprijinirea unei noi academii și prin consolidarea sectorului particular care va promova noi talente și noi abilități în sectorul judiciar. Declarația aparține secretarului de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită în Republică Moldova. De asemenea, SUA vor să sprijine curățarea sistemului judiciar din Moldova. „Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 de milioane de dolari suplimentar pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Acest sprijin va consolida capacitatea Moldovei de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a continua parcursul spre UE și de a continua mai multe oportunități în domeniul economic”, a declarat secretarul american la conferință de presă susținută la Chișinău împreună cu președinta Maia Sandu, transmite IPN.
Antony Blinken a declarat că acum doi ani, tot la Chișinău, a discutat cu autoritățile de aici despre cum să continue să construiască o Moldovă dinamică, ancorată în Europa, care trăiește în pace, cu moldoveni care își vor decid viitorul. În pofida dificultăților, s-au făcut pași concreți pentru a îndeplini această viziune. „Astăzi dorim să continuăm aceste progrese și vom încheia în curând negocierile pentru un nou sediu al ambasadei. Cred că va fi un simbol al profunzimii relației noastre și va oferi o bază pentru aprofundarea acestor relații și pentru a continua să avansăm împreună”, a notat oficialul american.
Secretarul de stat al SUA spune că a simțit la Chișinău un foarte puternic angajament pentru democrație. Și aceasta în condițiile unei campanii de intimidare, de interferență rusească, de răspândire a dezinformării, de utilizare a corupției ca armă, de fabricare de proteste antiguvernamentale, dar totuși este vizibilă o reziliență extraordinară din partea leadership-ului Moldovei, în special din partea poporului său.
„SUA și mulți din partenerii noștri și ai voștri folosesc sancțiuni împotriva celor care încearcă să submineze democrația Moldovei. De asemenea, împreună cu alte țări încercăm să vă folosim sprijinul necesar pentru a avansa. Vrem să ajutăm Moldova în contracararea atacurilor cibernetice prin sprijinirea unei noi academii și, de asemenea, o consolidare a sectorului particular, care va avea noi talente și noi abilități în sectorul judiciar. Astăzi, de asemenea, vrem să vă sprijinim să curățați sistemul judiciar”, a mai spus Antony Blinken.
Președinta Maia Sandu a declarat că vizita de astăzi reconfirmă relațiile excelente dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americi și este un puternic semn de sprijin pentru Moldova și pentru calea păcii, democrației și prosperității, pe care țara a ales-o. „Ultima dată ne-ați vizitat acum doi ani, în martie 2022, când zeci de mii de refugiați ucraineni traversau hotarele noastre în căutarea unui refugiu departe de bombardamentele armatei ruse. Dumneavoastră ați fost printre primii înalți oficiali care au vizitat Moldova în acele momente dificile și ați continuat să ne fiți alături”, a precizat șefa statului.
Potrivit ei, în toată această perioadă grea, de când războiul a revenit pe contentul nostru, am reușit aici, în Moldova, să menținem pacea, stabilitatea și liniștea în pofida tentativelor de destabilizare a situației de către cei care îi vor răul țării. Acest lucru s-a reușit inclusiv datorită faptului că Moldova nu este singură. Datorită sprijinului pe care îl primește de la lumea liberă și democratică.
Președinta susține că Moldova nu a așteptat doar să fie ajutată, ci și-a consolidat securitatea, iar de la o dependență totală față de resursele energetice rusești, astăzi țara cumpără gaze naturale din mai multe surse, inclusiv din SUA, având mai multe opțiuni. De asemenea, Moldova construiește linii electrice pentru a se conecta la rețeaua europeană, iar una dintre ele va fi finanțată de către Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.
„Trăim vremuri în care dorința naturală și firească a oamenilor de a trăi în libertate și pace este pusă la grea încercare de adversarii democrației. Vecinii și prietenii noștri din Ucraina plătesc în fiecare zi un preț cumplit pentru simpla aspirație de a fi liberi. Lupta lor curajoasă este o luptă pentru libertatea noastră a tuturor. Vă mulțumesc pentru că sprijiniși Ucraina. Prin rezistența sa, Ucraina ne protejează pacea aici, în Moldova, iar sprijinul pentru Ucraina înseamnă sprijin și pentru securitatea Republicii Moldova. Vecinii noștri, Ucraina și Uniunea Europeană, au nevoie de o Moldovă puternică și democratică, care este un partener de încredere și un furnizor de securitate, nu o zonă gri”, a mai spus Maia Sandu.
Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova după cea din martie 2022.
next post