ALBASAT
Societate

Subvenții pentru companiile de colectare și reciclare a ambalajelor

Companiile de colectare și reciclare a ambalajelor ar putea beneficia de subvenții, iar agenții economici care asigură colectarea ambalajelor ar putea beneficia de o reducere a taxei pentru poluarea mediului. Propunerile se regăsesc în proiectul măsurilor de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, lansat pentru consultări publice de către Ministerul Finanțelor, transmite IPN.

Autorul proiectului precizează că mediul de afaceri nu agreează plata pentru poluarea mediului pentru anumite produse reciclabile și, în același timp, obligația de a crea sisteme colective de colectare a deșeurilor reciclabile sau a asigura de sine stătător colectarea deșeurilor reciclabile. Și aceasta pentru că sunt nevoiți să suporte anumite cheltuieli de participație sau cheltuieli de procurare a utilajului pentru colectarea și prelucrarea deșeurilor.

Legea prevede însă obligativitatea colectării mai multor produse reciclabile, cum ar fi baterii și acumulatoare, echipamente electrice și electronice. De asemenea, este vorba și despre vehicule, uleiuri și ambalaje. Regulamentului privind deșeurile de echipamente electrice și electronice stabilește indicatori pentru care întreprinderile sunt obligate să colecteze un volum de deșeuri din totalul mărfurilor plasate pe piață.

Potrivit Ministerului Finanțelor, mediul de afaceri a înaintat solicitări de exonerare parțială de la plata pentru poluarea mediului, resursele date fiind îndreptate spre achiziționarea echipamentelor și asigurarea procesului de colectare a deșeurilor. „Considerăm că mediul de afaceri, având la bază principii de responsabilitate socială, protecția mediului și sustenabilitate, este interesat spre a dezvolta un asemenea sistem prin care să poată reutiliza deșeurile reciclabile, astfel creând un sistem închis de circulație a materiei prime și a deșeurilor, acesta fiind îmbunătățit pe parcursul anilor”, precizează entitatea.

În opinia autorităților, un mecanism de colectare și valorificare a deșeurilor reciclabile, care este gestionat în mod privat va avea un efect substanțial asupra mediului, dezvoltării societății și a economiei. Un astfel de sistem va avea ca efect majorarea rentabilității întreprinderilor din considerentul că acestea vor economisi din contul deșeurilor valorificate și utilizate în procesul de producție. Întreprinderile vor investi în echipament modern de colectare, prelucrare, sortare a deșeurilor, iar astfel vor fi create locuri de muncă.

Related posts

Festivalul-Concurs raional „Maria Drăgan” aduce folclorul la viață în satul Bălăurești

AlbasatTV, Nisporeni

Proiectul formatului de negocieri „5+2” a fost un eșec și ar trebui înlocuit, ex-ministru roman

AlbasatTV, Nisporeni

Подробности о взрыве в Погребень

Albasat

Leave a Comment