ALBASAT
Societate

Suedia nu recomandă purtarea măștii, deși a depășit recordul de decese din ultimii 150 de ani. De ce nu poartă mască nordicii

Suedia rămâne un caz aparte între țările europene, când vine vorba de purtarea măștii ca prevenție epidemiologică. Suedezilor nu le este impus dar nici recomandat să poarte mască, deși țara a înregistrat, în prima jumătate a anului, cel mai mare număr de decese din ultimii 150 de ani, din cauza COVID-19, arată  statistica oficială.

Aproape 4.500 de persoane au murit din cauza COVID-19 până la sfârșitul lunii iunie – un număr care a ajuns în prezent la peste 5.800. Ca procent din populație, această cifră este mult mai mare decât în alte țări nordice, dar mai mică față de alte state europene, inclusiv Marea Britanie și Spania, potrivit The Guardian.

În total, 51.405 de suedezi au murit în perioada de șase luni, un record care nu a mai fost întâlnit din 1869, când 55.431 de persoane muriseră, parțial din cauza foametei. Populația Suediei era de aproximativ 4,1 milioane atunci, comparativ cu cei 10,3 milioane de cetățeni pe care îi are acum.

Epidemiologul-șef al Suediei: E foarte periculos să crezi că măștile de protecție ar schimba jocul

“Este foarte periculos să crezi că măștile de protecție ar schimba jocul când vine vorba de COVID-19”, a declarat Anders Tegnell, epidemiologul de stat al Suediei, pentru Financial Times.

Tegnell a fost etichetat ca fiind încăpățânat, pentru că refuză din nou să urmeze ceea ce face majoritatea continentului.

De ce nu poartă măști nordicii

Însă specialiștii în boli infecțioase spun că există motive pentru rezistența Suediei la folosirea măștilor în rândul populației.

Jonas Ludvigsson, profesor de epidemiologie clinică la Institutul Karolinska din Stockholm, spune că unul dintre aceste motive este felul în care statul a fost guvernat. În Suedia, organismele independente precum agenția de sănătate publică pe care o conduce Tegnell joacă un “rol foarte puternic” iar aleșii ascultă de el, potrivit profesorului.

“În Danemarca și Norvegia, politicienii au un rol mai puternic. Politicienii din aceste vremuri de criză vor să pară puternici și nu iau decizii întotdeauna care se bazează pe dovezi”, a adăugat acesta.

Folosirea măștilor de protecție în alte țări nordice va fi de asemenea limitată. În Norvegia, ele sunt recomandate în transportul public la ore de vârf. În Danemarca, vor fi obligatorii de sâmbătă în transportul public, dar nu în altă parte.

Soren Riis Paludan, un infecționist specializat în boli virale, din partea Universității din Aarhus, a declarat că cercetarea sugerează că la actuala rată de infectare a Danemarcei, 100.000 de persoane ar trebui să poarte măștile corespunzător timp de o săptămână, pentru a evita o singură infectare.

“Dacă există o concentrație virală mică în comunitate, efectul este limitat. Dar dacă ești în mijlocul unui focar, atunci totul indică că pot avea un efect. În Danemarca am făcut un compromis și am spus că măștile pot fi o altă unealtă din cutia cu scule”, a spus profesorul Paludan.

Un alt motiv pentru reticența Suediei, potrivit experților, este încrederea crescută în autorități.

“Când agenția de sănătate a Suediei spune că nu există un motiv pentru a purta măști, oamenii nu poartă măști. În alte țări unde există mai puțină încredere și care nu recomandă purtarea măștii, oamenii ar putea alege s-o facă oricum”, a spus profesorul Ludvigsson.

Profesorul Paludan este de acord, însă ia în considerare un alt element în cazul Danemarcei: importanța de a vedea fețele oamenilor pentru a ajuta la stabilirea încrederii. Parlamentul a interzis acum doi ani purtarea burka, niqab-ului și a altor lucruri care acoperă în întregime fața.

“Este prinsă într-o dezbatere foarte complexă”, a spus acesta.

Experții nordici arată către o lipsă de dovezi concrete privind eficiența măștilor. Multe state, precum și OMS, și-au schimbat recomandările privind purtarea măștii în vreme ce studiile au părut să sugereze o legătură între folosirea lor și ratele scăzute de infectare.

Related posts

Compensațiile acordate anul trecut au redus cu 43% nivelul sărăciei energetice, studiu

AlbasatTV, Nisporeni

Șeful OMS avertizează că pandemia nu s-a terminat: „Ar fi o eroare monumentală ca vreo ţară să creadă că pericolul a trecut”

Albasat

Alinierea la standardele europene prin performanța proiectelor susținute de Ambasada Suediei în RM

Albasat

Leave a Comment