ALBASAT
Societate

Suma plăților informale în școlile din ţară depășește 780 de milioane de lei anual

Mărimea plăților informale efectuate anual de către părinți în învățământul general constituie 782,5 milioane lei anual. Estimările arată că părinții plătesc cei mai mulți bani pentru lecțiile individuale, în școală sau în afara ei, 332,6 milioane de lei, şi pentru cărți și caiete suplimentare, circa 232,8 milioane lei. Celelalte cheltuieli sunt pentru cadourile oferite cadrelor didactice, pentru manifestațiile școlare, pentru cercurile și secțiile sportive. Cele mai mici cheltuieli sunt pentru examene și note mai bune. Sunt cifrele studiului sociologic „Etica și integritatea academică în învățământul general. Plățile informale în școli”, realizat de Institutul de Politici Publice.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice, a precizat că proiectul este parte a unui ciclu realizat pe parcursul mai multor ani cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova. Proiectul vine să satisfacă interesele şi necesităţile şcolilor şi comunităţilor de copii şi de părinţi. De asemenea, să identifice nevoile copiilor, părinţilor şi profesorilor din şcolile respective.

Anatol Gremalschi, director de programe la Institutul de Politici Publice, a menţionat că intrarea în vigoare, în 2015, a Codului de etică al cadrului didactic a dus la o reducere semnificativă a implicării angajaților școlii în procesul de colectare a plăților informale. Aceste activități au fost preluate de cele mai diverse „fonduri”, cum sunt cele ale asociațiilor părintești, ale școlilor și ale claselor.

Directorul Centrului de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, Vasile Cantraji, a subliniat că situaţia pandemică care a dus la schimbarea metodei de colectare a datelor poate implica diferenţe statistice semnificative, în comparaţie cu sondajele precedente. ,,Am fost nevoiţi să transformăm acest risc în condiţiile pandemiei. Vă amintesc că datele au fost colectate la sfârşitul lunii mai, perioada în care, chiar dacă fusese deja anulată starea de urgenţă pe ţară şi nu existau motive formale să mergem în teren să colectăm datele, din motive legate de securitatea respondenţilor şi a intervievatorilor, am decis să schimbăm metoda şi să colectăm datele de această dată la telefon”, a spus Vasile Cantraji.

Conform datelor oferite de sondaj, cheltuielile anuale medii ale unei familii ce are copii de vârsta școlară au constituit circa 5 907 de lei pe lună. Din acestea, 968 de lei au fost destinați educației. Cheltuielile în cauză includ atât plățile formale (îmbrăcăminte, uniformă, costum sportiv, manuale, rechizite școlare etc.), cât și plățile informale (diverse „fonduri”, cadouri pentru cadrele didactice, note mai bune, reparații, fundații, asociații, comitete din cadrul școlilor etc.). În raport cu cei 13247 de lei alocați anual de către stat pentru fiecare elev, cheltuielile pentru educație suportate de părinți constituie 87,7%. Altfel zis, la fiecare leu alocat de stat, părinții mai contribuie cu aproape 90 de bani.

Ponderea părinților care declară că plățile din școli reprezintă pentru familiile lor o povară financiară este de circa 35%. Totodată, circa 37% dintre respondenți afirmă că aceste plăți reprezintă o sumă acceptabilă pentru ei.

În opinia autorilor sondajului diminuarea semnificativă a fenomenului plăților informale în școli ar trebui făcută prin revitalizarea inspecțiilor școlare, evaluări obiective, examene de admitere în universități etc., dar și prin promovarea afirmării eticii și integrității academice în cadrul organizațiilor de părinți.

Sondajul a fost efectuat în vara anului 2020, pe un eșantion de 1100 de respondenți. Studiul integral poate fi accesat pe pagina www.ipp.md.

Related posts

Andrian Candu: Ce s-a întâmplat azi e o comedie absurdă şi o bătaie de joc de ţară

Albasat

5615 cazuri de COVID-19, raportate în ultimele 24 de ore

Albasat

Sistemul Automatizat de Plăți Interbancare a procesat anul trecut 14,3 milioane de tranzacții

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment