ALBASAT
Actualitate Societate

Summitul CPE – oportunitate de a sprijini statele pentru a fi mai active la nivel geopolitic în regiune, experți

Comunitatea Politică Europeană funcționează la moment, mai degrabă, ca o platformă informală de nivel înalt în baza căreia liderii la nivel european se convoacă pentru a discuta subiecte de interes comun și încearcă să identifice eventuale soluții pentru a aduce pacea și stabilitatea pe continentul european. Opinii în acest sens au fost exprimate de participanții la conferința „Principalele subiecte și așteptări ale Summitului Comunității Politice Europene”, transmite IPN.
 
Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, susține că Summitul CPE oferă o oportunitate pentru a promova, a sprijini statele în a avea un rol mai activ la nivel geopolitic în regiune și faptul că Republica Moldova a fost selectată pentru a găzdui acest summit, în contextul războiului în Ucraina, este deja un semnal puternic de solidaritate, solidaritate în regiune nu doar cu Ucraina, dar și cu Republica Moldova. „Calea de integrare europeană a Republicii Moldova depinde în primul rând de ceea ce facem noi aici, pe intern, reformele asumate, modul în care transmitem această informație, modul în care avansăm în acest parcurs”, a declarat Iulian Groza.


El a adăugat că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană depinde foarte mult și de rezultatul cu care se va sfârși războiul din Ucraina, dar și cum va avansa Moldova pe parcursul său european, făcând ceea ce-i stă „în puteri în același timp pentru a sprijini Ucraina, să fie parte a acestei coaliții de sprijin pentru Ucraina, care este importantă și pentru regiune, și pentru țară”.
 
Participanții conferinței, experți din Republica Moldova și de peste hotarele țării, au căzut de acord că platforma Comunității Politice Europene oferă liderilor europeni oportunitatea să-și exprime angajamentele cu privire la acțiuni comune pe subiecte de interes major.
 
Steven Blockmans, director pentru cercetare la Centrul pentru Politici și Studii Europene, a declarat că această construcție politică, CPE,  va facilita verbalizarea unor intenții care ulterior s-ar putea materializa în pași concreți. Totuși, el consideră că e nevoie de mai multă transparență în obiectivele și acțiunile acestei comunități. „Transparența este un element cheie și eu aș zice că totuși lipsește cumva în contextul CPE. Niciun document scris, conferințe de presă fragmentar organizate. Vedem aici cumva o disonanță cu angajamentele verbalizate. Organizațiile societății civile au aici un rol foarte important de a sprijini aceste eforturi, de a crește gradul de transparență vizavi de deciziile luate și angajamentele asumate la nivelul CPE în formă de anumite documente semnate și să monitorizeze în continuare implementarea reală a acestor idei”, a declarat Steven Blockmans.
 
Fiind întrebat dacă consideră că platforma Comunității Statelor Europene ar fi cea mai potrivită pentru a purta discuții despre securitate, în mod special contextul războiului din Ucraina, Jakob Hedenskog, analist la Centrul de Studii Est-Europene de la Stockholm, a declarat că „CPE nu poate să substituie NATO sau celelalte structuri. CPE nu trebuie să fi considerat în calitate de un substituent pentru lărgire, dar trebuie să fie văzut în calitate de format inclusiv pentru dialog. Ucraina va trebui să obțină anumite garanții de securitate pentru viitor și acestea ar putea să fie oferite doar de către NATO”.
 
Directoarea Globus Focus din București, Oana Popescu Zamfir, are o atitudine mai sceptică față de CPE în calitate de organizație, dar nu este sceptică vizavi de funcționalitatea acestei comunități. „Să fiu sinceră, motivul acestui scepticism, în calitate de organizație, este faptul că există o oarecare suprapunere cu organizațiile deja existente și că CPE s-a născut într-o perioadă mai vagă, incertă și desigur nu are o structură bine definită”. Ea continuă prin a declara că această reuniune are loc la nivel de șefi de state și șefi de guverne și că „această instituție este una foarte politizată, adică nu e o instituție la nivel de manageri sau la nivel de administratori care trebuie să exercite anumite sarcini, ci este la nivel politic.” Oana Popescu Zamfir a mai spus că valoarea Comunității Politice Europene ar putea să depindă de conversațiile politice care vor fi purtate.

Conferința dedicată Summitului Comunității Politice Europene a fost organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în cooperare cu Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS), Fundațiile pentru o Societate Deschisă, Platforma Națională al Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic și în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Related posts

Cât îi costă Brexitul pe britanici? Estimarea Guvernului de la Londra

Школьники смогут учиться перед телевизором

Albasat

Peste 500 de angajați IGSU vor fi la datorie de Paștile Blajinilor

Albasat

Leave a Comment