ALBASAT
Nisporeni Societate

Sunt pacienţi infectaţi cu Coronavirus de tip nou la Nisporeni? Ce spun autorităţile

Dacă în  ţara noastră avem deja 29 de pacienți infectați cu  Coronavirus de tip nou, în raionul Nisporeni nu avem niciun caz confirmat de COVID-19. Cel puţin asta ne asigură autorităţile. Însă, 620 de persoane care au revenit din străinătate, dintre care 80 la sută s-au întos din Italia sunt izolate la domiciliu.

Medicii de la Centrul de Sănătate Publică Nisporeni susţin că toate aceste persoane care au revenit acasă sunt monitorizate la domiciliu de către medicul de familie.

ION CIUBOTARU, MEDIC-IGIENIST (COORDONATOR) AL CSP NISPORENI: “E îmbucurător faptul că până astăzi, în raionul Nisporeni nu avem înregistrate cazuri cu această maladie. Atât administraţia publică locală, cât şi serviciile medicale totuşi întreprind multe măsuri ca această infecţie să o stopăm, să nu ajungă la noi, în raion. Medicul de familie, având fişa epidemiologică  se duce la persoana dată şi o aduce la cunoştinţă cu cerinţele care sunt în vigoare şi se duce o observaţie medicală timp de 14 zile cu măsurarea temperaturii de 3 ori pe zi. “

Medicii recunosc că unele persoane sunt neglijente şi nu respectă regimul de izolare la domiciliu. Între timp, autorităţile din ţară îşi propun să-i responsabilizeze pe cetăţeni,  astfel, cei care nu vor respecta măsurile de prevenire a infecției COVID-19 se vor alege cu amenzi între 25 de mii de lei și 75 de mii de lei.

 ION CIUBOTARU, MEDIC-IGIENIST (COORDONATOR) AL CSP NISPORENI:“Din păcate aceste persoane nu sunt responsabile şi nu respectă regimul care trebuie. Aceste persoane mai continuă să plece în ospeţie, să iasă în locuri publice. Totuşi, acum recent au ieşit modificări la Codul Contravenţional şi în caz că nu respectă o să fie pedepsită.  Persoana care vine din străinătate, ea aflându-se în locuri  publice, evident că ea prezintă un risc pentru infectare chiar a rudelor şi altor locatari. Maladia aceasta are o perioadă de incubare şi evident că noi nu ştim dacă este bolnavă sau nu pe perioada aceasta de 14 zile. “

Potrivit medicilor de la Centrul de Sănătate Publică Nisporeni, zilnic, în raionul Nisporeni sunt îndeplinite în jur de 80 de fişe epidemiologice. Totuşi, se pare că oamenii nu sunt conştienţi de pericolul  la care se supun atât pe ei înşişi, cât şi pe cei din jur. Asta pentru că o parte dintre aceştia scriu date eronate în fişele epidemiologice, mai ales cei care revin acasă cu autocarele.

 ION CIUBOTARU, MEDIC-IGIENIST (COORDONATOR) AL CSP NISPORENI: “Avem 50 până la 80 de persoane care vin zilnic la noi în raion.  La noi în Nisporeni, persoane aflate în carantină nu avem, însă avem peste 600 de persoane care au sosit din ţările europene, 80% din aceste persoane sunt sosite din Italia. Noi cerem ca aceste persoane să fie autoizolate ca să nu aibă contact, inclusiv nici cu membrii familiei.” 

Trei persoane din raionul Nisporeni s-au aflat în carantină timp de 14 zile, după ce acestea  s-au aflat la bord cu prima femeie diagnosticată în data de 7 martie  cu infecția COVID-19. Termenul de carantină a fost deja expirat.

Între timp, la Nisporeni au fost impuse mai multe măsuri de prevenire a infecției cu Coronavirusul de tip nou. Începând cu 16 martie, la magazinele din oraş, farmacii, filiale ale băncilor comerciale şi alte instituţii oamenii au făcut cozi la intrare, aşteptându-şi rândul. Dacă unii dintre ei stăteau liniştiţi, alţii s-au arătat revoltaţi de situaţia creată.

 “Dacă nu ar fi rând, ar fi protejare pentru lume, omul a venit, a intrat, a primit, şi-a rezolvat întrebarea şi a plecat şi nu infectează pe nimeni şi nu face probleme la nimeni. Dar aşa dacă omul stă 2-3 , aici, în rând?!  Ce fel de protejare e asta?!  Distanţa de un metru, dar ce ajută că aici e aşa aglomerat. Unde trebuie să stăm? Tocmai în partea aceea de stradă ca să păstrăm distanţa unul de altul. Uitaţi-vă, câtă lume stă aici! Sunt 20 de persoane, atunci nouă ne trebuie 20 de metri, unul de la altul.”

“- Mai ai mult de aşteptat?

  • Vreo 3 oameni mai sunt înaintea mea.
  • De cât timp aştepţi aici?
  • Am o oră. Se evită riscul de a se atinge unul de altul, dar cred că acestea sunt nişte măsuri pentru ochii oamenilor. Riscul ca să se îmbolnăvească oamenii este mare oricum. Chiar dacă se iau măsurile astea pe care le aplică ei acum, sunt aşa…nu sunt destul de aspre.”

 “Cu părere de rău aşa zile am ajuns.Da, trebuie de respectat, pentru că trebuia de făcut asta mai înainte încă. Prea mult timp a trecut ca să intrăm în criza asta.

  • Dvs cum vă protejaţi de coronavirus?
  • Eu stau numai acasă, dar azi am ieşit că am nevoie de medicamente. Pentru că eu am probleme cu glanda tiroidă şi trebuie zilnic să primesc pastile şi sunt pe teminate şi am venit să cumpăr altele.”

“Am stat o oră în rând. Şi mi-au zis că de la ora 14 până la 16 este plata pentru serviciile comunale şi am stat degeaba.  Există oricum pericolul, de unde ştim noi care şi cum ne înconjoară. Aşa-i, n-avem ce face.

  • Cîte o persoană intraţi?
  • Da, câte o persoană.  Nu avem protejare, măşti nu-s, nimic nu-i.  Ar trebui deschise mai multe oficii, aici numai un lucrător lucrează înăuntru.” 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a făcut un apel la responsabilitate și a îndemnat cetățenii să stea acasă, pentru a preveni răspândirea infecției cu Coronavirusul de tip nou, în contextul înregistrării cazurilor locale de infectare pe teritoriul țării.

 VIORICA DUMBRĂVEANU, MINISTRUL SĂNĂTĂŢII, MUNCII ŞI PROTECŢIEI SOCIALE: “Este o măsură de precauţie eficientă la care am făcut apel în ultimele zile. Staţi acasă! Este o măsură care a avut un impact pozitiv în combaterea infecţiei COVID-19 în China. Este o măsură  care sunt sigură că va avea impactul corespunzător şi în R. Moldova în momentul în care ne vom responsabiliza cu toţii. Solicit tuturor să se abţină de la contacte cu apropiaţii şi terţele persoane. În mod special vreau să menţionez necesitatea respectării regimului de izolare din partea persoanelor vârstnice, din partea persoanelor care suferă de boli cardiace, probleme respiratorii şi inclusiv persoanele care sunt diabetice. Aceste persoane fac parte din acel grup de risc, care necesită regimul de autoizolare. “

În prezent, în R. Moldova sunt înregistrate 29 de cazuri de COVID-19. 15 moldoveni au revenit infectați din:  Italia, Franța, Marea Britanie, Elveția. Iar alte 14 cazuri sunt de transmisie locală (Chișinău, Hîncești, Soroca). Începând cu 16 martie, persoanele cu simptome ale acestei infecții vor fi internate în Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, unde au fost pregătite 250 de locuri. Pentru a preveni răspândirea infecției COVID 19,  a fost sistat transportul internaţional de pasageri pe toate căile aeriene și terestre.

 

Related posts

Zimbru a debutat cu o înfrângere în noul sezon al Diviziei Naționale

Albasat

Oфициальный курс валюты на дату 28.10.2020

Albasat

Igor Dodon: Șor, Candu și poate Plahotniuc stau în spatele deciziilor CC

Albasat

Leave a Comment