ALBASAT
Societate

Sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanți din cauza plafonului introdus de Viktor Orban

Sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi de câteva zile, ceea ce, potrivit presei, situaţie provocată de măsurile Guvernului ultranaţionalist, precum plafonul de preţ introdus în 2021, precum şi de războiul din Ucraina, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit portalului HVG, circa 500 din cele 2.000 de benzinării care există în ţară nu au suficienţi carburanţi. Guvernul premierului Viktor Orban a introdus anul trecut, înainte de războiul din Ucraina, un preţ plafonat la 1,16 euro pe litrul de motorină şi super 95, pentru a contracara inflaţia încă de atunci în creştere.

De duminică după-amiaza, presa ungară semnalează tot mai multe plângeri din cauza lipsei de carburanţi cu preţ fix şi, de asemenea, a celor de calitate mai bună, care nu sunt incluşi în această plafonare. De aceea, mulţi unguri au decis să cumpere carburanţi din ţara vecină, Slovacia, deşi acolo preţul este de 1,7 euro pe litru, informează portalul independent telex.hu.

Preţul redus creşte cererea, dar o şi reduce, deoarece furnizorii pot vinde carburanţii mai bine în alte ţări, a explicat portalul economic portfolio.hu, adăugând că situaţia din Ucraina agravează şi mai mult această lipsă.

Preţul plafonat este valabil până la 31 decembrie şi Guvernul a avertizat deja că l-ar putea menţine doar dacă va continua să vină petrol rusesc în ţară şi dacă principala rafinărie din Ungaria, situată la sud de Budapesta, funcţionează fără probleme.

Ungaria depinde mult de resursele de energie din Rusia, de unde importă 85% din gaze şi 65% din petrolul pe care le utilizează. Guvernul lui Orban se opune sancţiunilor europene împotriva Rusia, subliniază EFE. Ungaria este una dintre ţările care, în pofida intrării în vigoare, luni, a embargoului petrolier impus Rusiei, poate importa în continuare petrol din această ţară.

Related posts

După Premier Energy, FEE Nord solicită majorarea tarifului la lumină

AlbasatTV, Nisporeni

 Ziua Europei, la Nisporeni (GALERIE FOTO)

AlbasatTV, Nisporeni

Strategia sectorului de tineret din mun. Chișinău va fi discutată în cadrul unei Școli de vară

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment