Deciziile guvernării de a ajuta cetățenii pentru a depăși criza economică au impact, pe termen scurt, iar autoritățile trebuie să se gândească la politici care să contribuie la eradicarea fenomenului sărăciei, pe termen mediu și lung. Opinia aparține vicepreședintei Comitetului European pentru Drepturile Sociale, Tatiana Puiu, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Sărăcia din Moldova: pericole sociale, politice și geopolitice”, organizate de Agenția de presă IPN. Potrivit expertei, autoritățile trebuie să identifice soluții care vor contribui la sustenabilitatea sistemelor sociale în viitor, atunci când numărul vârstnicilor va crește considerabil.
Vicepreședinta Comitetului European pentru Drepturile Sociale spune că prin ridicarea nivelului educației tinerei generații statul va reuși eradicarea treptată a fenomenului sărăciei. Potrivit expertei, depopularea într-un ritm accelerat a Republicii Moldova și îmbătrânirea populației sunt probleme stringente care ar trebui să se regăsească în lista de priorități a autorităților.
„Un copil sărac va lăsa drept moștenire aceeași sărăcie viitoarelor generații. Sărăcia este strâns legată de educație. Datele statistice vin cu prognoze sumbre potrivit cărora în curând vom avea tot mai mulți vârstnici. Potrivit datelor, în Republica Moldova către anul 2040 va exista doar un milion 700 de mii de cetățeni, dintre care 30% vor fi vârstnici. Nu este o problemă doar a Republicii Moldova, întreaga Europă îmbătrânește. Este un trend înfricoșător, dar nu este o problemă care persistă doar în Republica Moldova”, a spus vicepreședinta Comitetului European pentru Drepturile Sociale, Tatiana Puiu.
Potrivit Tatianei Puiu, obținerea statutului de țară candidată la aderare și eventualitatea începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană vor oferi Republicii Moldova posibilitatea de a fi parte a soluțiilor elaborate de statele membre pentru probleme precum îmbătrânirea populației, migrația sau sărăcia.
„Parcursul european este cel mai bun lucru pe care-l poate oferi Republica Moldova cetățenilor săi. Accesul la politicile europene ne va ajuta să mergem împreună cu Uniunea Europeană în eradicarea acestor fenomene”, mai spus Tatiana Puiu.
Experta a salutat decizia autorităților de a interveni prompt pentru a ajuta cetățenii să facă față crizei energetice sau inflației din ultima perioadă. Totuși, potrivit vicepreședintei Comitetului European pentru Drepturile Sociale, sunt necesare și soluții pe termen lung care vor asigura sustenabilitatea sistemului social.
„Ce se face acum, pe termen scurt, are impact. Dar guvernarea trebuie să se gândească și la ce trebuie făcut pe termen lung. Potrivit datelor, către anii 2040, o treime din populație vor fi persoane cu vârsta de peste 60 de ani și de pe acum trebuie să ne punem întrebarea cum vor rezista sistemele sociale atunci când persoanele cu vârsta aptă de muncă vor trebui tot mai mult să sprijine persoanele vârstnice”, a explicat vicepreședinta Comitetului European pentru Drepturile Sociale, Tatiana Puiu.
Dezbaterea publică „Sărăcia din Moldova: pericole sociale, politice și geopolitice” este ediția a 282-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.
next post