Tiraspolul a făcut totul pentru ca actualul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, să mai obțină un mandat la alegerile de duminică, 12 decembrie. Puterea din regiune, aflată sub controlul holdingului Sheriff, calcă în picioare democrația. Sunt declarații ale mai multor activiști civici din regiunea transnistreană.
Într-o conferință de presă la IPN, Nadejda Bondarenco, activistă civică, a menționat că la alegeri a vrut să participe și deținutul politic Oleg Horjan, acuzat pe nedrept și închis în una din închisorile din regiune. Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a constat că Horjan a fost condamnat de instanțe neconstituționale. „Respectiv, din punct de vedere juridic, el nu mai este condamnat. Nici nu i-au refuzat, dar nici nu l-au înregistrat. Este clar că oamenii se tem și nu au spus nici da, nici nu, însă termenul pentru înregistrare s-a încheiat”, a remarcat activista.
„Doi candidați nu au fost înregistrați pe motiv că nu au colectat corect semnăturile. Altul și-a retras candidatura. Au rămas doar două persoane – actualul președinte și o persoană absolut necunoscută, un oarecare Serghei Pînzari. Este clar că în asemenea circumstanțe, luând în calcul că a fost exclusă și rata de participare și a fost eliminată opțiunea „contra tuturor”, oamenii nu au o alegere”, explică Nadejda Bondarenco, sugerând că victoria lui Krasnoselski este asigurată înainte de scrutin.
Activistul civic Ghenadii Ciorba spune că regimul a înlăturat oponenții politici, garantându-i victoria actualului lider de la Tiraspol. „Promovând modificări electorale, actuala putere a privat practic oamenii de dreptul de a alege, făcând aceste alegeri nelegitime. Despre aplicarea legislației Republicii Moldova nici nu este vorba”, susține activistul. „Solicităm ca, după desfășurarea și anunțarea rezultatelor alegerilor nelegitime din 12 decembrie, să fie întrerupt orice tip de dialog oficial la nivel internațional cu cei care au acaparat puterea în mod abuziv”, a adăugat acesta.
Ghenadii Ciorba a mai spus că doi deținuți politici, Oleg Horjan și Serghei Mirovici, continuă greva foamei anunțată încă acum 25 de zile. Ei solicită în continuare să aibă întrevederi cu ambasadorii Federației Ruse, SUA, dar și cu reprezentanții UE, OSCE și ai mass-media.
Alina Palii, avocata lui Oleg Horjan, a solicitat autorităților Republicii Moldova să se implice de urgență în cazurile lui Horjan și Mirovici, deoarece starea de sănătate a celor doi s-a înrăutățit considerabil, însă nu este clar în ce condiții sunt aceștia acum și de ce asistență au nevoie.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan