Republica Moldova trebuie să investească în apărare și să caute noi parteneriate.Declarația aparțineambasadorului Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej, și a fost făcută în cadrul unui interviu acordat Agenției de presă IPN. Potrivit diplomatului polonez, neutralitatea nu este un model fiabil pentru Polonia, iar toată societatea poloneză conștientizează acest lucru. Tomasz Kobzdej a explicat că în perioada neutralității Poloniei, țara a pierdut teritorii, iar această experiență a fost o lecție pe care poporul polonez a învățat-o.
Ambasadorul Poloniei la Chișinău a menționat că neutralitatea este un model de securitate care funcționează în unele țări ale lumii, însă acest model nu este unul agreat de societatea poloneză. Potrivit diplomatului, Polonia a avut doar de suferit de pe urma statutului său de neutralitate, iar Republica Moldova trebuie să investească în apărare chiar dacă, potrivit Constituției, este un stat neutru.
„Avem mai multe state neutre în lume și trebuie să înțelegem că aceste țări nu sunt doar sigure, ci și bogate. Dacă vorbim de neutralitate, și Polonia a fost neutră prin secolul XVIII și care au fost consecințele? Ne-am pierdut teritoriile, ne-am pierdut țara pentru o perioadă de peste 120 de ani. Noi am învățat această lecție și cred că ea ar fi interesantă și pentru alte țări europene, inclusiv pentru Republica Moldova. Știu că în Republica Moldova există opinii diferite. O parte din societate consideră că prevederea din Constituție ce vizează neutralitatea este una bună. Sunt alte segmente care au altă părere. Noi înțelegem că și elitele politice din Republica Moldova sunt divizate la această temă. Noi suntem diplomați și nu ne expunem pe subiecte de politică internă. Dar pot să fac referire la Polonia. Nimeni în țara mea nu a crezut și nu crede că având o amplasare geografică așa cum o avem noi, având situația geopolitică pe care o avem, ar funcționa neutralitatea. Acesta ar fi sfatul pe care l-aș transmite către prietenii și partenerii din Moldova”, a spus ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej.
Ambasadorul Poloniei a apreciat înalt Strategia de Securitate a Republicii Moldova și Strategia Apărării Naționale, documente care prevăd expres că Rusia este principala amenințare la adresa țării. Diplomatul a explicat că statutul de neutralitate nu împiedică Republica Moldova să-și majoreze investițiile în domeniul apărării și să lanseze noi parteneriate în domeniul securității.
„Nu sunt expert în domeniul apărării, dar cred că dacă cineva își dorește să-și asigure securitatea trebuie să existe un mod de gândire foarte exact, strategic. Eu sunt în Republica Moldova din 2022 și pe parcursul ultimilor doi ani am observat schimbări revoluționare în gândirea strategică a Republicii Moldova. Am citit noua Strategie Națională de Securitate, Strategia Apărării Naționale, acum aud de niște strategii militare grație cărora pot fi modernizate forțele armate. Este ceva revoluționar. Ceea ce e scris în Strategia de Securitate, documentul care listează pericolele, amenințările, este foarte exact, precis. Categoric, sunt necesare investițiile în propria apărare, căutând noi parteneriate. Republica Moldova, având dimensiunile pe care le are, trebuie să caute parteneri. Ceea ce se va întâmpla acum în octombrie, va avea un impact enorm. Nu doar asupra dezvoltării socio-economice, dar și asupra securității Republicii Moldova”, a punctat diplomatul polonez.
Interviul cu ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej, a fost realizat de către Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă