ALBASAT
Societate

„Trebuie să muncesc”. Vaccinarea a crescut în Italia, după ce certificatul verde a devenit obligatoriu pentru toți angajații

De când certificatul verde a devenit obligatoriu pentru toți angajații din Italia, cu zile neplătite pentru cei care nu îl prezintă, mulți oameni care ezitau să se vaccineze împotriva COVID-19 s-au imunizat, relatează The Guardian.

La centrul de vaccinare din afara gării Termini din Roma, tot mai mulți oameni au venit în ultimele zile pentru prima doză de vaccin anti-COVID. Nu sunt însă împăcați cu acest lucru.

„Dacă nu ar fi trebuit, nu m-aș fi vaccinat”, spue Rosanna Barbuto, angajată la un supermarket. Cătălin, în vârstă 41 de ani, care lucrează într-o fabrică, a spus: „Îl fac pentru că trebuie să muncesc”.

Ei se numără printre cei care ezitau să se vaccineze, dar au cedat după ce Italia a decis ca toți angajații să prezinte certificatul verde pentru a merge la muncă. Regulile sunt cele mai stricte din Europa și impun angajaților să prezinte dovada vaccinării, a imunizării prin boală sau a unui test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Această abordare prudentă a Italiei este considerată cheia ratei scăzute de infectare din prezent.

Barbuto, în vârstă de 59 de ani, a spus că nu este împotriva vaccinurilor și că își face vaccinul împotriva gripei în fiecare an.

„Nu am vrut să-l fac pe cel pentru coronavirus, deoarece nu știam cât de sigur este. Îmi era frică. Oamenii vorbeau despre efectele secundare și apoi au fost toate aceste proteste. Dar trebuie să lucrez. Am nevoie de certificatul verde și nu mai vreau să cheltuiesc bani pe teste”, spune ea.

Elia lucrează într-un centru comercial. Și el s-a simțit obligat să-și facă vaccinul pentru a continua să lucreze. Cei care încalcă regulile riscă să fie suspendați fără plată sau amendați cu până la 1.500 de euro. Angajatorii pot fi amendați dacă nu verifică certificatele verzi ale angajaților.

„Am fost precaut pentru că eu și soția mea vrem să avem un copil și am stat să ne gândim… dar când certificatul verde a devenit obligatoriu la locul de muncă, am hotărât că trebuie să o facem”, a spus Elia.

„Nu suntem împotriva vaccinurilor, dar nu suntem de acord cu modul în care guvernul a procedat în acest sens, spunând oamenilor că nu pot lucra dacă nu au acest permis. Ar fi trebuit să fie mai direcți și să facă din vaccin o obligație, în loc să ocolească problema în felul acesta”, adaugă el.

Prin introducerea acestei măsuri, scopul Italiei a fost să stimuleze vaccinarea, astfel încât să-și atingă ținta de 90% din populație imunizată până la sfârșitul lunii octombrie și să evite un nou lockdown. Miercuri, 81% din populația cu vârsta peste 12 ani era complet vaccinată.

Certificatul, necesar și pentru a lua masa în interior la restaurante, pentru a intra în muzee, teatre, cinematografe și stadioane și pentru călători cu avionul și trenul – a devenit obligatoriu în timpul verii în combinație cu menținerea altor măsuri de anticoronavirus, cum ar fi portul măștii de protecție în magazine și în mijloacele de transport în comun.

Media pe ultimele 7 zile a cazurilor noi în Italia a fost miercuri de 2.686, în scădere de la 6.200 pe 20 august și 14.003 pe 20 aprilie. Numărul deceselor a scăzut de la o medie de 440 la mijlocul lunii aprilie la 36, miercuri. Cu toate acestea, cu 131.688 de morți, țara are al doilea cel mai mare număr de decese din Europa, după Marea Britanie.

Deși cerificatul verde a declanșat proteste – uneori violente -, majoritatea italienilor (65%) susțin măsura, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută.

„Suntem într-un loc privilegiat, situația este în sfârșit bine gestionată de guvern”, a spus Gianfranco Cappelluzzo, care își aștepta mama la centrul de vaccinare Termini.

„Susțin certificatul verde, mi se pare o prostie să fiu împotriva lui, deoarece vedem dovezi că este un lucru corect. Din fericire, rezistența este minoră”, adaugă el.

Un angajat al centrului de vaccinare spune că a observat o creștere treptată a numărului de oameni care vin să se vaccineze, din septembrie și până acum. La nivel național, obligativitatea certificatului la locul de muncă a declanșat o creștere instantanee a numărului de programări pentru prima doză de când măsura a intrat în vigoare, vinerea trecută. Cu toate acestea, cifra pare să fi scăzut în ultimele zile, cu un număr mai mare de programări făcute pentru rapel.

„Voi face a treia doză când va veni momentul. Nu putem renunța”, a spus Cappelluzzo.

Guvernul a respins, de asemenea, ideea de a oferi testele COVID-19 gratuit, ca o modalitate suplimentară de a-i determina pe italieni să-și facă vaccinul.

Giuseppe Longho, proprietarul unei farmacii din cartierul Esquilino din Roma, vinde de aproximativ un an teste de coronavirus care costă 22 de euro bucata. Coada la teste a crescut începând de vineri.

„Dar am încercat să convingem clienții să se vaccineze, în special pe cei care folosesc testele pentru a continua să muncească”, a spus el.

„Nu reușim întotdeauna, deoarece mulți sunt supărați și nu există nicio modalitate de a negocia cu ei. Dar unii își dau seama că să te testezi din două în două zile este obositor și costisitor, așa că încep să se împace cu vaccinul”, adaugă el.

Related posts

Mii de coronasceptici au protestat la Berlin. Polițiști răniți, după ce au intervenit pentru dispersarea mitingului

Albasat

Maia Sandu la Forumul moldo-german: Statul vrea să fie partenerul oamenilor de afaceri, nu gardianul lor

Albasat

Adrian Dupu: 100 de mii de basarabeni sunt în așteptarea cetățeniei române

Albasat

Leave a Comment