Trecerea în nefiinţă a marelui poet Mihai Eminscu a fost omagiată şi la Nisporeni, prin depunere de flori la bustul acestuia din scuarul Casei Naţionale. Astfel, dis de dimineaţă, locuitorii oraşului, admiratorii poetului şi autorităţile publice locale au fost prezente, pentru a venera măreţia poetului şi pentru a păstra amintirea acestuia pururi veşnică.
„Mihai Eminescu este poetul nepereche. Nu s-a născut un alt poet la români, care să fie comparat cu Eminescu. Eminescu este supranumit Luceafărul poeziei noastre. Eminescu este poetul, opera căruia a fost tradusă în 150 de limbi de pe glob. Eminescu, cu alte cuvinte, este ambasadorul românilor din lumea întreagă. Milioane de oameni de pe glob au aflat despre români şi România, cunoscând opera lui Eminescu„.
Mihai Eminescu este mai mult decât un poet, spuneau fermi participanţii la eveniment, care au ţinut să încânte lumea cu poezii şi cântece scrise de Mihai Eminescu, sau dedicate acestuia
„Eminescu este începutul unei etape noi în dezvoltarea limbii literare româneşti şi în dezvoltarea limbii poetice. Eminescu a fost cel care a trăit cu interesele ţării, cu interesele poporului„.
Dorul de poet a fost stins cu cântece, fiind pusă o linişte nemaipomenită în jur, atât timp, cât cei prezenţi îl slăveau în melodii.
Mihai Eminescu, prozator, poet şi jurnalist român, este considerat cea mai cunoscută şi influentă personalitate din literatura română. S-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, la Botoşani şi a decedat pe data de 15 iunie 1889 la Bucureşti.
Epuizat de munca de zi cu zi și probabil suferind de tulburare bipolară, Eminescu s-a retras din gazetărie în iunie 1883. În urma unei căderi nervoase în anul 1886, probleme sale de sănătate mintală au fost interpretate, probabil eronat, ca simptome de neurosifilis, poetul fiind tratat cu injecții de clorură de mercur. Eminescu a murit la 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Alexandru Șuțu, fiind înmormântat două zile mai târziu la cimitirul Bellu din București. Moartea a fost datorată, cel mai probabil, intoxicației cu mercur. Manuscrisele lui Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în anul 1902. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem în anul 1948. Anul acesta se împlinesc 133 de ani de la moartea poetului.