Rusia consideră că orice ucrainean fugar înseamnă un soldat mai puțin împotriva sa și îi ajută pe ucraineni să scape de război, inclusiv prin Moldova și România. Rușii s-au organizat să-i ajute pe fugari să se mute în alte state UE, ca de exemplu Germania, care a declarat că ucrainenii vor putea rămâne în țară chiar și cu un pașaport expirat. Pentru aceasta sunt utilizate inclusiv traseele traficanților de mărfuri, în special țigări, Rusia activându-și toate relațiile cu bandele organizate pe care le-a însărcinat cu scoaterea ucrainenilor din țară, scrie Newsweek România, preluat de IPN.
Decizia Ucrainei de a suspenda serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani este luată în considerare de guvernul polonez în contextul extinderii protecției temporare pentru cetățenii ucraineni, aflată acum în faza de pregătire.
Ministrul polonez de Interne, Marcin Kierwiński, a declarat că toate deciziile privind cetățenii ucraineni din Polonia sunt incluse într-o lege specială, iar recent, Polonia a extins protecția temporară pentru ucraineni până la 30 iunie.
De îndată ce autoritățile poloneze și-au declarat disponibilitatea de a ajuta autoritățile de la Kiev cu extrădarea cetățenilor ucraineni de vârstă militară, Lituania s-a arătat dispusă să facă același lucru. Polonezii îi vor trimite înapoi pe fugarii prinși la graniță, ceea ce n-au făcut până acum.
Newsweek scrie că experții militari ruși nu se așteaptă ca autoritățile ambelor țări să aranjeze deportări mari, mai degrabă vor recurge la refuzuri de plăți sau revocarea permiselor de muncă. Totodată „dacă granița cu Polonia va deveni inaccesibilă ucrainenilor fugari, atunci fluxurile vor fi redirecționate complet către România, Moldova și Ungaria”, scrie canalul pro Kremlin Telegram/Rybar.
De la declanșarea de către Rusia a războiului în Ucraina pe 24 februarie 2022, aproape 1,4 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în Republica Moldova, scria în februarie curent IPN. Peste 116 mii de ucraineni se află acum pe teritoriul țării, iar mai bine de 2 mii de ucraineni au obținut statutul de cetățean al Republicii Moldova.
Datele Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2023 arată o creștere cu 11% a numărului de cereri de admisie. Este vorba despre cereri pentru permise de ședere temporară sau permanentă, solicitări de reîntregire a familiei, solicitări ale dreptului de repatriere.
„La doi ani de la declanșarea războiului din țara vecină, Republica Moldova continuă să ofere tot sprijinul cetățenilor ucraineni și altor categorii de migranți alungați de agresiunile militare ale Federației Ruse împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
previous post