Criticată de organizațiile umanitare pentru că nu a făcut destul ca să îi protejeze pe civilii care trăiesc în zonele de luptă, Kievul s-a angajat acum să ducă la bun sfârșit ceea ce viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereșciuk a descris ca fiind „cea mai mare mișcare de oameni din istoria statului ucrainean independent”, scrie Politico. Pentru că nu poate să ofere servicii esențiale și de securitate pentru cei aproape 750.000 de oameni care trăiesc în zonele unde se dau cele mai aprigi lupte, guvernul insistă acum că aceștia trebuie să fie evacuați.
Ludmila Bohomolova și soțul ei Mykola știu ce înseamnă să rămâi pe loc când se apropie de tine tancurile rusești. Cei doi profesori au trecut prin cinci luni de iad după ce satul lor din estul Ucrainei, Pavlivka, a fost ocupat de forțele ruse.
În primele trei luni de ocupație, localnicii s-au ascuns în beciuri și au încercat să supraviețuiască din puținele alimente pe care le mai aveau la dispoziție. Când cineva își pierdea viața în timpul bombardamentelor, era îngropat în curte sau în fostele locuri de joacă. Singura cale de evacuare trecea prin teritoriul ocupat de ruși.
Cuplul a rămas în Pavlivka până când satul a fost recucerit de armata ucraineană și au continuat să trăiască acolo și în următoarele două luni, cu toate că nu aveau gaze, electricitate sau apă curentă, iar rușii îi bombardau aproape zilnic. Numai după ce Mykola a fost rănit în luna iulie de schijele unei bombe, familia a fost nevoită să plece. „Nu am vrut să părăsesc casa noastră”, a povestit Ludmila. „M-am născut acolo, la fel ca și copiii noștri și părinții mei. A fost foarte dificil să las totul în urmă.”
Guvernul ucrainean vrea acum să prevină povești precum cea a Ludmilei după ce a inițiat o „evacuare obligatorie” a celor mai disputate regiuni din țara aflată în plin război.
Peste 12 milioane de ucraineni au fost strămutați de război, cei mai mulți rămânând în țară. Guvernul a spus că se așteaptă ca încă 220.000 de civili să fie evacuați din regiunea Donețk până la venirea iernii.
Vereșciuk, care este și ministrul reintegrării teritoriilor temporar ocupate, a spus că ordinul de evacuare va cuprinde încă 500.000 de persoane din zonele ocupate de Rusia sau în care riscul de a fi ocupate este unul mare, din regiunile Herson, Zaporojie și Harkov.
Ordinul de evacuare marchează un moment de cotitură pentru Kiev. De când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina, în 2014, civilii din zonele ocupate sau aproape de linia frontului au primit foarte puțin sprijin sau instrucțiuni pentru a putea să se refugieze în alte regiuni și de multe ori nu au avut acces la servicii esențiale, precum apă curentă sau transport.
Amnesty International, organizația care luptă pentru drepturile omului, a publicat la începutul lunii un raport controversat în care acuza guvernul ucrainean că nu face destul pentru a muta populația din zonele urbane și din clădirile civile pe care le ocupă armata.