O grădiniţă în care temperatura rămâne constantă, atât pe timp de iarnă, cât şi pe timp de vară, o grădiniţă în care condiţiile înalte sunt deja o normalitate. Este povestea grădiniţei cu acelaşi nume din oraşul Nisporeni, beneficiara a multe proiecte finanţate de Uniunea Europeană, datorită cărora activitatea a fost simplificată la maxim, iar frecvenţa nu încetează să fie de aproape de 100 % zilnic. Despre proiectele realizate împreună cu Uniunea Europeană, vorbesc cu mândrie de la mic la mare, iar angajaţii simt pe propria lor piele norocul activităţii acestora în această instituţie.
„În ultimii 5 ani, în cadrul grădiniţei „Povestea” au fost implementate mai multe proiecte investiţionale din donaţia Uniunii Europene. Vorbim despre un proiect mare, eficienţa energetică a clădirii instituţiei, termoizolarea pereţilor, schimbarea geamurilor, uşilor, termoizolarea acoperişului. Un proiect care a adus foarte mari beneficii instituţiei. În primul rând, este cald, este bine, este o temperatură constantă, atât pe perioada de iarnă, cât şi pe perioada de vară, când este foarte cald. Bugetul instituţiei este mai mic, în ceea ce ţine încălzirea.” a menționat Tatiana Cociu, directoarea grădiniţei incluzive „Povestea” Nisporeni.
Educatorii sunt cei ce apreciază cel mai mult rezultatul acestor proiecte. Fiind cei ce activează ani de-a rândul în această grădiniţă, au observat schimbările radicale şi mărturisesc că au fost timpuri grele, iar acum şi-ar dori să uite de timpurile în care nu aveau căldură şi apă caldă şi să-şi dedice tot timpul copiilor, în condiţii, puţin spus favorabile.
„Avem nişte condiţii extraordinare. Toate aceste proiecte sunt foarte binevenite, începând de la interior şi exterior. Pentru nişte copii, ca să se dezvolte bine, avem nevoie de ce? De condiţii! Apă caldă, căldură, curăţenie. Aş zice că condiţiile sunt extraordinare de bune!” a spus Zinaida Berbeci, educatoare la grădiniţa „Povestea” Nisporeni.
„Sunt nişte proiecte binevenite, în instituţia noastră, pentru că, gândindu-ne cum era în instituţia noastră în trecut, acum, în prezent, condiţiile sunt extraordinare, atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru copii. Copiii frecventează. Frecvenţa este mult mai bună. Sunt mult mai mulţi copii, datoriă faptului că instituţia se încâlzeşte pe bază de biomasă, datorită Uniunii Europene, avem apă caldă la robinet. Condiţiile sunt foarte bune!” a spus Veronica Roman, educatoare la grădiniţa „Povestea” Nisporeni.
Instituţia a fost construită în 1986 şi este frecventată de peste 320 de copii. Evident, anii au lăsat urme adânci în clădirea învechită. Astfel, a fost nevoie de schimbări radicale. Aşa că, pe parcursul ultimilor ani, au fost făcute mai multe investiţii, iar acum, instituţia preşcolară a scăpat de izul sovietic, la propriu. Cel mai mare aport a fost adus de Uniunea Europeană, care a demonstrat că îi pasă de viitorul acestei ţări şi de condiţiile în care sunt crescuţi şi educaţi copiii.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul