Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova un grant în valoare de 15 milioane de euro pentru eficientizarea energetică a mai multor instituții medicale din țară. Acordul de grant a fost semnat marți între Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Banca Europeană de Investiții. Potrivit autorităților, odată cu venirea banilor, clădirile sociale care vor fi selectate în proiect vor beneficia de îmbunătățirea izolației termice, de sisteme de iluminat moderne și de sisteme de încălzire și răcire eficient, cu un consum mai mic și performanță mai bună, transmite IPN.
În cadrul ceremoniei de semnare a acordului, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a declarat că cele 15 milioane de euro completează împrumutul de 60 de milioane de euro din partea UE prin intermediul BERD și BEI pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”. În total este vorba despre un proiect de 75 de milioane de euro pentru eficientizarea clădirilor cu menire socială. Totodată, statul va co-participa cu 19 milioane de euro, bugetul proiectului ajungând la 94 de milioane de euro.
„În primă etapă vor fi efectuate audituri energetice pentru complexele de clădiri ale următoarelor obiective de menire socială: Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Spitalul Clinic Bălți și Spitalul Clinic de Psihiatrie Codru. Fiecare proiect și resursă financiară utilizată eficient în acest moment ne va întări reziliența și perspectivele de dezvoltare în viitor”, a declarat Andrei Spînu.
Potrivit vicepremierului, procedurile de ratificare a acordului semnat urmează să aibă loc în cât mai scurt timp, iar ca urmare să fie elaborate studiile de fezabilitate necesare. La începutul anului viitor urmează să înceapă lucrările de construcțiile la obiectivele menționate. „Pe baza grantului oferit astăzi de UE ne vom permite să reducem consumul de energie economisind, din primele calcule, până la cinci milioane de euro anual. Banii vor putea fi investiți în alte proiecte de dezvoltare”, a notat funcționarul.
Prezent la eveniment, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că Uniunea Europeană se implică în diplomația de mediu și ajută Republica Moldova să-și atingă aceste ambiții. Respectiv, acordă resurse suplimentare pentru a asigura neutralitatea de mediu și securitatea energetică. „Ne bucurăm foarte mult că acest guvern a prioritizat cu adevărat eficiența energetică, securitatea energetică, independența energetic. Or acestea sunt lucruri importante pentru reziliența țării”, a notat oficialul.
Șeful Oficiului Băncii Europene de Investiții în Moldova, Alberto Carlei, a spus că acest proiect, care vizează îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul public, este unul foarte important. „Eficiența energetică este un element cheie pentru Moldova, care a sporit independența energetică a țării și ajută la scăderea emisiilor, a consumului etc. Proiectul are obiectivul – eficiența energetică prin izolarea mai bună a clădirilor, instalarea sistemelor de iluminare mai bună, sistemelor de încălzire și răcire, dar și unde este posibil cu instalarea panourilor fotovoltaice”, a mai spus Alberto Carlei.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024