ALBASAT
Actualitate Societate

UE și Moldova lansează dialogul la nivel înalt în domeniul transporturilor

Uniunea Europeană și Republica Moldova lansează dialogul la nivel înalt în domeniul transporturilor.Prima rundă de discuții în cadrul acestui format va avea loc la Bruxelles pe 19 februarie, transmite IPN.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a spus că lansarea dialogul la nivel înalt înseamnă un nou capitol în cooperarea Uniunii Europene cu Moldova în domeniul transporturilor și este unul important pentru parcursul european al Moldovei, dar și pentru conectivitatea Uniunii Europene în partea de Est.

„Războiul din țară vecină a însemnat pentru Moldova blocaje în lanțurile de aprovizionare, închiderea spațiului aerian, aeroporturi închise, porturi care lucrează la supra capacitate, presiune pe drumurile rutiere și cozi imense la punctele de trecere a frontierei. Acest război ne-a arătat cât de vulnerabile sunt rețelele de transport din Moldova, Ucraina și că trebuie să muncim mai mult, mai hotărât și, cel mai important, împreună cu Uniunea Europeană pentru a fi pregătiți pentru astfel de provocări. Tocmai din acest motiv, lansarea astăzi a dialogului la nivel înalt între Uniunea Europeană și Moldova este un pas determinant în acest sensˮ, a declarat ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Moldova, Andrei Spînu.


Ministrul a declarat că evenimentul de astăzi confirmă încă o dată că Moldova se mișcă cu pași fermi spre UE, iar domeniul transporturilor este o prioritate. Dialogul va acoperi două capitole importante de negocieri: capitolul de transport și capitolul de rețele transeuropene. Oficialul a punctat și unele priorități cu care Moldova pornește la drum în cadrul dialogului la nivel înalt, precum: deschiderea unui birou al comunității de transport europene la Chișinău, finalizarea reformei feroviare, îndeplinirea acordului cu privire la spațiul aerian comun, implementarea legislației în domeniul traficului naval intern, dar și comunitar.

Related posts

Cel puţin 25 de cadavre au fost descoperite într-o fermă abandonată din Mexic

Albasat

Prognoza meteo în Nisporeni. Cum va fi vremea în primul weekend de primăvară

AlbasatTV, Nisporeni

Încă șapte personalități din Moldova și-au ridicat Medalia „Centenarul Marii Uniri”

Albasat

Leave a Comment