Nisporeni

Un apeduct nou va fi gata în municipiul Ungheni până la sfârșitul anului. Cea mai mare contribuție financiară a fost oferită de Uniunea Europeană

Cu suportul oferit de Uniunea Europeană, în municipiul Ungheni, este construit un nou apeduct. Datorită acestui proiect, peste 24 de mii de oameni se vor bucura de apă potabilă și de calitate la orice oră. Rețeaua are o lungime de peste 1.600 metri. Lucrările de construcție au demarat în luna august şi urmează să fie încheiate până la sfârșitul anului.

Investiția în valoare de 210 170 euro este asigurată din fonduri europene, dar și cu susținerea autorităților locale, care au contribuit suplimentar cu 46 000 euro. Noul apeduct este construit pe strada Națională şi este parte magistrală a traseului de apă potabilă în municipiul Ungheni ce interconectează cele șapte cartiere din oraș.

Acțiunea este parte a procesului de modernizare a centrului municipiului Ungheni, realizată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de UE.

Cu siguranţă, dacă vorbim de un nou apeduct, vorbim de beneficiari şi de cetăţenii care locuiesc, persoane fizice care locuiesc în zonă şi oameni de afaceri care au o afacere acolo, care-şi dezvoltă afacerile şi noi am dori ca, cât mai multe afaceri să se dezvolte în zonă, oferind acces mai bun la serviciile publice calitative, suntem convinşi că putem atrage şi oameni de afaceri şi locuri de muncă noi.” a declarat Alexandru Pelivan, manager de program, Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie

Rețeaua de distribuție din municipiul Ungheni este într-o stare avariată, motiv pentru care deseori țevile se sparg, fapt ce duce la pierderi considerabile de apă, cheltuieli pentru lichidarea avariilor și repararea porțiunilor afectate.

Alexandru Ambros
primarul orașului Ungheni

 „Lucrările care se fac acum, sunt pe o lungime de circa 1,6 km, va fi complet renovat apeductul. Este un apeduct foarte important, pentru că el uneşte toate cele 7 cartiere din oraş, este un apeduct de diametru mare şi conectează şi zona economică liberă din Ungheni.”, a precizat primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros.

Edilul municipiului mai spune că lucrările la noul apeduct sunt executate în proporţie de 80 la sută.

„Vreau să aduc sincere mulţumiri tuturor contribuabililor din ţările membre ale Uniunii Europene, pentru că aceste resurse financiare, care vin aici şi se implementează diferite proiecte la noi, sunt banii donaţi care vin din sursele financiare care le oferă contribuabilii din ţările membre ale Uniunii Europene. Noi ştim foarte bine cine sunt prietenii noştri cei mai buni, ei ne sunt alături şi, de acum înainte, vom implementa foarte multe proiecte frumoase, ce ei împreună.”, a mai adăugat Ambros.

Reprezentanții întreprinderii “Apă-Canal Ungheni” dau asigurări că, în curând, locuitorii municipiului Ungheni vor avea posibilitatea să folosească noul apeduct.

“Noi, ca operatori, cunoaştem foarte bine că, conducta care urmează să fie schimbată, are o vârstă de peste 40 de ani şi practic are un grad de uzură de peste 150 %. Este o conductă din oţel fontă, care ne face foarte multe deranjamente, susține Cristofor Codreanu, director adjunct al întreprinderii municipale Ungheni „Apă-Canal”.

Din spusele lui, în ultimii trei ani, întreprinderea municipală a executat 35 de lucrări de reabilitare a scurgerilor de apă de pe această conductă. Costul acestor intervenții au fost estimate la 385 000 de lei.

„Sigur că, pentru întreprinderea noastră, aceste cheltuieli sunt colosale şi pierderile de apă au constituit în jur de 2000 600 litri de apă. Evident că construcţia acestei reţele de apă va îmbunătăţi considerabil starea financiară a întreprinderii şi la sigur va duce la îmbunătăţirea serviciilor pentru cetăţenii oraşului Ungheni, anume serviciilor de calitate de alimentare cu apă în oraşul nostru.”, a mai adăugat Codreanu.

Pe strada Națională, unde este construit noul apeduct, sunt amplasate cele mai multe instituții publice, organizații ce prestează servicii cetățenilor și activează cei mai mulți agenți economici din oraș. Această arteră este una dintre cele mai lungi din oraș, fiind strada principală.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” a început în 2019 și are o durată de desfășurare de cinci ani. Acesta susține dezvoltarea social-economică inteligentă, ecologică, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, fiind finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.

AO Universal Media este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul “Promovarea valorilor și a proiectelor europene” în Nisporeni, Ungheni, Hâncești, Călărași și Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Related posts

4 cazuri noi de COVID-19, confirmate în raionul Nisporeni

Albasat

Un bărbat a fost găsit mort pe o stradă din satul Mileşti. Ce spune poliţia

Albasat

De la Business și Administrare la Cultivator-procesator de bacifere

Albasat

Leave a Comment