Un copil de 11 ani din municipiul Chișinău a fost internat în stare extrem de gravă la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii, fiind diagnosticat cu rabie.
Solicitată de IPN, vicedirectorul Spitalului, Stela Cornilova, a declarat că băiatul a fost internat în Secția de reanimare, pe 12 iulie. Se cunoaște că a fost în contact cu câinii. Urmă de mușcătură nu are, dar putea contracta virusul printr-o zgârietură, contactând cu saliva animalului bolnav.
Agenția Națională de Sănătate Publică este atenționată, în cazul unor mușcături de animale, imediat să prelucreze rana, să o spele cu săpun sub apă curgătoare, să o dea cu tinctură de iod – acțiuni ce asigură înlăturarea a 50-70% din cantitatea de virus din rană. La fel, se cere adresarea operativă la medic, care va decide necesitatea și volumul vaccinării curativ-profilactice antirabice.
Rabia poate fi prevenită, nu și tratată. Imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul, fiind administrat la timp, este un preparat eficient în prevenirea cazurilor de boală.
Conform datelor Centrului republican de diagnostic veterinar, în primele șase luni ale anului curent, rabia a fost depistată la 23 de animale în 13 teritorii administrative. Cele mai multe cazuri de rabie au fost diagnosticate la animalele domestice. Deținătorii de animale de companie trebuie să asigure vaccinarea anuală contra rabiei a câinilor și pisicilor, iar în caz de îmbolnăvire a acestora să le consulte la medicul veterinar
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/