ALBASAT
Societate

Un grup de cetățeni din regiunea transnistreană a semnat o petiție în susținerea democrației

Un grup de cetățeni ai Republicii Moldova din regiunea transnistreană semnalează îngrădirea dreptului și a libertăților de a alege și de a fi ales. Într-o petiție, dată publicității de Biroul politici de reintegrare, semnatarii acuză  „acțiuni ilegale ale grupului criminal condus de Vadim Krasnoselskii”, avându-l în vedere pe liderul transnistrean, care candidează pentru un nou mandat la alegerile din regiune, fixate pentru 12 decembrie, transmite IPN.

„Krasnoselskii și gruparea criminală care se află la conducerea Transnistriei a determinat excluderea și retragerea abuzivă din cursa electorală a candidaților de la alegerile prezidențiale din 12 decembrie 2021. Regretăm mult că și aceste alegeri prezidențiale sunt manipulate și trucate, iar victoria lui Krasnoselskii este deja asigurată prin manipulare și fraudă. În condițiile în care unicul contracandidat al actualului președinte este o persoană necunoscută publicului din regiune, alegerile sunt doar o formalitate de a legitima acest regim criminal de la Tiraspol”, se menționează în petiție. 

Semnatarii se adresează instituțiilor de stat, organizațiilor internaționale și mass-mediei internaționale cu apelul de a acorda atenție și de a lua măsuri privind „fărădelegile care au loc în desfășurarea procesului electoral din RMN”. „În ultimele trei decenii am fost și continuăm a fi limitați în drepturi și libertăți fundamentale ale omului din cauza regimului dictatorial și izolării pe plan internațional a teritoriului în care locuim, restricționarea libertății opiniei și a exprimării prin acțiuni represive ale conducerii de la Tiraspol. Ultimele modificări ale Codului electoral al RMN (posibilitatea de a vota „împotriva” tuturor și excluderea pragului de prezență la vot) au demonstrat totalmente aspectele dictatoriale ale administrației față de cetățenii de rând”, se precizează în petiție.

Autorii petiției consideră că vocea or trebuie auzită, iar opiniile cetățenilor trebuie ascultate, deoarece aplicarea unor metode de constrângere și limitare față de populație nu mai pot continua. „Suntem dezamăgiți de ceea ce se întâmplă în localitățile noastre, vrem să ne decidem soarta în mod democratic și neforțați de sistemul totalitar, corupt și criminal al lui Krasnoselskii. În caz contrar, Transnistria nu mai are viitor”, se menționează în documentul dat publicității.

Semnatarii au chemat oamenii la sabotarea alegerilor și la nerecunoașterea rezultatelor acestora. „Rugăm populația să se mobilizeze împotriva regimului dictatorial al lui Krasnoselskii, care trebuie alungat din Transnistria. Ne asumăm dreptul de a protesta la Chișinău, Kiev, Moscova, Bruxelles, Strasbourg, Geneva și alte orașe pentru a ne exprima nemulțumirile față de regimul mafiot ce ne conduce și ne limitează în acțiuni. Nu vom protesta la Tiraspol pentru că suntem constrânși și vom supune riscului viața noastră și a celor apropiați”, menționează semnatarii petiției.

Ei se adresează și autorităților ruse – președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, șefului adjunct al Administrației prezidențiale ruse, Dmitrii Kozak, „să nu mai susțină conducerea criminală a nerecunoscutei RMN în fărădelegile sale contra populației și să nu permită participarea observatorilor ruși la scrutinul din 12 decembrie 2021, oficializând aflarea la putere a lui Vadim Krasnoselskii”. „Solicităm comunității internaționale, președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, și prim-ministrului, doamna Natalia Gavrilița, să întreprindă toate acțiunile pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din stânga Nistrului. Pentru redresarea situației, credem că ar fi bine cel puțin să ne aliniem la standardele democratice ale Chișinăului”, au specificat semnatarii petiției.

Primele așa-zise „alegeri prezidențiale” în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care este în afara controlului autorităților constituționale, au avut loc pe 1 decembrie 1991, câștigător fiind declarat Igor Smirnov. Liderul transnistrean și-a reconfirmat mandatul de trei ori, deținând funcția timp de 20 de ani, până la finele anului 2011, când a fost înlocuit de Evgheni Șevciuk. Actualul lider transnistrean, Vadim Krasnoselskii, a câștigat alegerile din decembrie 2016 și candidează pentru un nou mandat.  

Related posts

Sportivul nisporenean Ionuț Triboi a devenit vicecampion european

Albasat

Negocierile de aderare la UE încep!

AlbasatTV, Nisporeni

Ce reprezintă imunizarea și cum acționează un vaccin?

Albasat

Leave a Comment