Un grup de veterani de război semnalează nereguli la Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare (CREPOR). Participanții la o conferință de presă la IPN au menționat că veteranii de război care au făcut tratament în acest centru au fost nevoiți să achite taxe pentru proceduri, în ciuda faptului că sunt asigurați medical de către stat, iar procesul de finanțare a instituției se tergiversează.
Președintele Mișcării refugiaților transnistreni, Anatolie Bîzgu, a declarat că, în anii precedenți, au fost făcute demersuri către Parlamentul Republicii Moldova pentru ca la rectificarea bugetului de stat să prevadă mijlocele financiare necesare pentru întreținerea și funcționarea etajelor 2 și 3 ale blocului M la CREPOR. Deși s-a promis că vor fi identificate surse financiare pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a acestor secții, banii necesari nu au fost investiți în rezolvare problemei, a comunicat Anatolie Bîzgu.
Anatolie Bîzgu a dat citire unei declarații în care se solicită la rectificarea bugetului de stat pentru anul 2024 să fie prevăzute surse financiare necesare pentru întreținerea și funcționarea etajelor 2 și 3 ale blocului M la Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare. „Cerem crearea unei comisii de verificare a activității spitalului CREPOR în privința veteranilor de războiˮ, se mai spune în declarație.
Veteranul de război Valeriu Chicu a menționat că procedurile la CREPOR sunt contra plată, iar mâncarea oferită este de o calitate joasă. Valeriu Chicu a solicitat autorităților să intervină.
Veteranii de război au mai solicitat autorităților statului și altor instituții responsabile de problemele veteranilor de război să includă în proiectul de lege cu privire la veteranii de război, care a fost votat în prima lectură de Parlament, înlesniri precum dreptul la călătorii gratuite cu toate mijloacele de transport urban de pasageri și transportul feroviar, bilete de tratament sanatorial gratuit pentru veteranii de război în centrele de reabilitarea ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale și altor instituții de stat de acest tip. Printre solicitări se numără, de asemenea, elaborarea și adoptarea planului de acțiuni „Memorie. Onoare. Respectˮ, adoptarea proiectului de lege cu privire la recalcularea pensiilor angajaților structurilor de forță, crearea unei structuri guvernamentale – Biroul pentru relații cu veteranii, dar și stabilirea alocațiilor/indemnizațiilor văduvelor de război și/sau membrilor familiilor acestora în mărime de 50% din salariul minim pe țară.
Organizatorii conferinței au anunțat o acțiune de protest în susținerea veteranilor de război care va avea loc pe 11 septembrie, la ora 10.00, în fața Guvernului.