ALBASAT
Societate

Un nou termen de organizare a anticipatelor. Scrutinul ar putea avea loc în august sau septembrie

August sau septembrie ar putea fi lunile când vor avea loc alegerile parlamentare anticipate. Potrivit politicienilor, aceasta ar fi perioada cea mai rezonabilă pentru organizarea scrutinului, în condițiile în care până atunci se va reuși vaccinarea unui număr mare de cetățeni. Nemulțumirea unor reprezentanți ai formațiunilor politice este că până în octombrie, cel puțin, țara va fi guvernată de Guvernul Ciocoi, un Executiv fără atribuții depline, incapabil să gestioneze criza pandemică și economică, notează IPN.

Potrivit reprezentanților Platformei DA, dacă magistrații Curții vor constata circumstanțele dizolvării Parlamentului, alegerile anticipare vor avea loc abia în lunile august-septembrie. Scenariul este unul optimist și condiționat de vaccinarea până atunci a unui număr cât mai mare de cetățeni.

„Viteza cu care se vaccinează în Republica Moldova nu ne oferă perspective îmbucurătoare, va trebui să așteptăm luna august, septembrie pentru a avea o garanție cât de cât suficientă, ca să fie organizat scrutinul. Dar până în octombrie vom rămâne cu acest Guvern absolut inresponsabil”, a spus secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Reprezentanții PAS se arată convinși că magistrații Curții vor decide dizolvarea Parlamentului, întrucât ar fi fost întrunite toate condițiile constituționale necesare.

„Experții în drept constituțional spun că sunt premise pentru dizolvarea Parlamentului, dacă în 90 de zile nu este învestit un Guvern sau într-o perioadă de 45 de zile eșuează două tentative de învestire a Guvernului. Chiar dacă a fost votată acea declarație privind dezacordul Parlamentului de a fi dizolvat, nimeni nu anulează Constituția”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

Insistenți pe ideea organizării cât mai grabnice a alegerilor anticipate sunt și reprezentanții partidului politic „Partidul Nostru”.

„Mă întreb cum vor avea loc alegerile în Găgăuzia, în luna mai? De ce nu se insistă să fie vaccinați toți în Găgăuzia și abia apoi să aibă loc scrutinul? Cum merg ei pe la oameni și colectează semnături pentru a-și înainta candidații în condiții de pandemie?”, a spus vicepreședintele Partidului Nostru, Elena Grițco.

Ultimul sondaj de opinie dat publicității de IMAS arată că 41% dintre respondenți și-ar dori să fie învestit un nou Guvern de cei care pot asigura majoritatea în Parlament, fără a avea alegeri anticipate. Pe de altă parte, 36% vor organizarea unui scrutin electoral cât mai rapid posibil. Potrivit Comisiei Electorale Centrale ,un eventual scrutin parlamentar anticipat ar costa bugetul de stat 120 de milioane de lei. 

Related posts

Cetățeni moldoveni, judecați în Sofia pentru atentatul din Istanbul

AlbasatTV, Nisporeni

Электроэнергия может подешеветь

Albasat

Игорь Додон встречается с Вадимом Красносельским во вторник

Albasat