Nisporeni Societate

Un om al străzii și-a găsit adăpost sub un pod din Nisporeni

Înfrânt de viaţă şi fără familie, un boschetar şi-a improvizat un adăpost sub un pod din oraşul Nisporeni. Își duce traiul de la un tomberon la altul, fără acte şi fără vise. El are doar dorinţa să mănânce, să bea şi să stea la cald.  Echipa nostră de filmare a încercat să afle povestea de viaţă a bărbatului, care trăieşte din resturile aruncate la gunoi.

Cu haine ponosite şi tremurând de frig, aşa îşi duce destinul Valeriu Constantinov, care este pe drumuri de ani buni. Bărbatul în vârstă de 49 de ani este originar din comuna Micleuşeni, raionul Străşeni, dar  a ajuns să hoinărească pe străzile din oraşul Nisporeni de o săptămână. Boschetarul susţine că la 20 de ani viaţa l-a pus la grea încercare, după ce i-au decedat părinţii. După această lovitură, el s-a luat în mâini şi s-a căsătorit, însă a fost părăsit de soţie, fiindcă nu avea un post de muncă şi o locuinţă. O perioadă de timp, a fost plecat la muncă, în Uraina.

VALERIU CONSTANTINOV,  BOSCHETAR: “N-am unde trăi.  Am fost căsătorit, dar m-am despărţit. – Câţi ani aţi fost căsătorit? – Am trăit un an de zile. – De unde era soţia? – De aici, din Nisporeni. – Şi de ce v-aţi despărţit? – Ea m-a lepădat.- De ce v-a părăsit? – A văzut că nu am casă şi s-a dus la casa ei. Am lucrat în Ucraina, la recoltarea cartofilor. Iată, nu am casă şi trăiesc singur.  Am trăit puţin acasă, până când am crescut şi părinţii au murit.

De când a rămas singur, trăieşte printre gunoaie, mănâncă din mila trecătorilor sau ce îi cade sub mână şi îşi găseşte refugiu prin case părăsite, subsoluri sau poduri. Chiar şi aşa,  nu vrea să renunţe la viaţa pe care o duce. Şi-a acceptat destinul fără multe reproşuri.

 VALERIU CONSTANTINOV,  BOSCHETAR:  “Îmi aduc de mâncare, văd că sunt flămând şi îmi aduc de mâncare. 

– Cum vă încălziţi noaptea? – Cu oghealurile. 

  – Astăzi ce aţi mâncat. – N-am mâncat nimic.  Aseară am mâncat unt, cartofi cu pâine.

– De unde aţi luat untul şi cartofii? – De la gunoi, de aici. 

– Dvs aveţi acte? …Am avut, dar le-am pierdut. M-au fugărit de acasă. Umblu pe drumuri.

Figul îl pune la grea încercare. În toiul iernii, omul străzii doarme pe o saltea, luată şi aceasta din containerele de gunoi, iar noaptea se încălzeşte cu o plapumă, găsită, tot aruncată de cineva. Boschetarul nici nu mai ţine minte când a luat o masă caldă.

VALERIU CONSTANTINOV,  BOSCHETAR: “E frig. Iată, m-am îmbolnăvit la picioare.  Văd acolo nişte plapume, jos. De unde le-aţi luat? – Sunt oghealuri. De la gunoi le-am luat, de aici de pe loc.”

Primarul comunei Micleuşeni ne-a confirmat că Valeriu Constantinov este originar din această localitate. Potrivit Rodicăi Butnaru, bărbatul provine dintr-o familie cu 11 copii.

 PRIN TELEFON:   RODICA BUTNARU, PRIMARUL COMUNEI MICLEUŞENI:  “Din informaţia pe care o deţin, dl nu locuieşte în sat. La moment, el are două surori, alţi fraţi sunt decedaţi. Dna Ecaterina, una dintre surori este foarte bolnavă.  În casa părintească a dlui Valeriu locuieşte dna Svetlana, sora lui. Dna a fost rugată din partea primăriei să-l primească pe dl Valeriu, să locuiască în casa părintească, dar ea a dat răspuns negativ, menţionând faptul că dl Valeriu are un comportament neadecvat cu ea.”

Rodica Butnaru ne-a comunicat că o soluţie în acest caz ar fi ca bărbatul să fie plasat la casa de bătrâni din localitate.

 PRIN TELEFON, RODICA BUTNARU,  PRIMARUL COMUNEI MICLEUŞENI: “Noi, primăria vom lua măsuri ca dl Valeriu să-şi găsească un acoperiş cât mai rapid.  Eu de domnul nu ştiam până la moment că nu are un acoperiş.  În sat avem casa de bătrâni, ne vom adresa acolo, dacă e posibil. Dar la casa părintească deja am telefonat-o pe dna Svetlana, dumneaiei a spus că nu-l poate primi în casa părintească. Vom vedea ce măsuri vom lua. Noi vă aducem la cunoştinţă.”

La sfârşitul acestei săptămâni vom afla ce va fi cu soarta boschetarului.

Statisticile neoficiale arată că în Moldova sunt în jur de 4 mii de persoane fără adăpost. Mai mult de jumătate dintre ele sunt în Capitală.

Related posts

Procurorul general comentează acțiunile de urmărire penală de la BMN

Albasat

Guvernul alocă bani pentru implementarea sistemului unitar de salarizare

Albasat

Autoritățile procură 100 de mii de teste pentru COVID-19 din China

Albasat

Leave a Comment